UDARNA VIJEST! Pao dogovor o Idlibu između Putina i Erdogana, SAD u potpunosti izbačene iz procesa, demilitarizirana zona do 15 oktobra!

Rusija i Turska dogovorili su “demilitariziranu zonu” između militanata i vladinih snaga u Siriji u Idlibu, izjavio je predsjednik Vladimir Putin nakon dugotrajnih razgovora s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom usmjerenim na rješavanje krize.

Rezultat slika za putin erdogan soci“Usredotočili smo se na situaciju u pokrajini Idlib, s obzirom na prisutnost brojnih militantnih skupina i njihove infrastrukture”, rekao je Putin na konferenciji za novinare nakon razgovora.

“Dogovorili smo stvoriti demilitariziranu zonu između vladinih postrojbi i militanata prije 15. oktobra. Zona će biti širine  od 15 do 20 kilometara, s potpunim povlačenjem militanata iz područja, uključujući i Jabhat Al-Nusra [sada poznat kao Hayat Tahrir al-Sham]. “

Značajno je napomenuti kako su ovim dogovorom SAD u potpunosti izbačene kao faktor u odlučivanju o budućnosti Sirije, a EU je dobila puno jer smirivanje situacije u Idlibu istovremeno znači manji pritisak na njene granice.

Sporazum o Idlibu postgnut je tri dana nakon susreta šefova diplomatije Njemačke i Rusije.

MAAS OTVORENO O SIRIJSKOJ KRIZI: “Njemačka spremna preuzeti odgovornost za rekonstrukciju Sirije ako dođe do slobodnih izbora”

Sirijsko rukovodstvo podržava ovaj pristup

Putin je dodao da će sa sirijskim rukovodstvom u najskorije vrijeme biti održane konsultacije o rješavanju krize u Idlibu.

„Sve u svemu, ovakav pristup podržava rukovodstvo Sirije i u najskorije vrijeme ćemo održati dodatne konsultacije“, rekao je Putin novinarima.

Na sastanku je takođe dogovoreno da će Rusija i Turska nastaviti da koriste Astanski format za rješavanje problema u Siriji i formirati ustavni komitet.

„Važno je da i Rusija i Turska namjeravaju da nastave da i dalje u potpunosti koriste Astanski format i mogućnost potrage za dugoročnim političkim rješenjima u Ženevi pod okriljem Ujedinjenih nacija. Nastavićemo da radimo na formiranju ustavnog komiteta iz redova predstavnika sirijskog rukovodstva, opozicionih snaga i civila. Zadatak (ovog odbora) je da se obezbjedi pokretanje njegovog rada u najskorije vreme“, naglasio je Putin.

Prema njegovim rečima, Rusija i Turska su potvrdile odlučnost da se bore protiv terorizma u Siriji u svim njegovim oblicima i manifistacijama.

U duhu ‘astanskog procesa’

Sa svoje strane, predsjednik Turske je izjavio da se na pregovorima u Sočiju sa ruskim kolegom dogovorio da je neophodno da se idlibsko pitanje rješava u duhu astanskog procesa. Sporazum koji su Rusija i Turska postigle o sirijskoj provinciji Idlib omogući će da se izbjegne humanitarna katastrofa u regionu, izjavio je Erdogan na konferenciji za novinare.

„Turska će ojačati svoje punktove u zoni deeskalacije. U tom smislu ćemo sprečiti humanitarnu katastrofu koja bi mogla da nastane kao rezultat borbenih dejstava“, istakao je Erdogan.

On je napomenuo da je Turska od samog početka sirijske krize „činila sve moguće“ da reši pitanje Idliba. Prema njegovim rečima, memorandum o Idlibu koji su potpisale dve zemlje garantuje da se Turska više neće suočavati sa ozbiljnim izazovima, a taj sporazum će takođe „biti dobro dostignuće za rusku stranu“.

Šojgu: Neće biti vojne operacije u Idlibu

Ruski ministar obrane Sergei Shoigu izjavio je u ponedjeljak navečer kako neće biti vojne operacije unutar provincije Idlib. Već sedmicama SAA gradi svoje položaje oko provincije u pripremi za veliku operaciju. Međutim, čini se da će ova ofanziva biti ograničena na područja oko Idliba i nekih gradova unutar njega.

“Memorandum o demilitariziranoj zoni Idlib dogovorit će se sa sirijskom vladom u narednih nekoliko sati”, dodao je Shoigu.

Saradnja koja budi nadu

Putin je ranije u Predsjedničkoj rezidenciji u Sočiju primio Erdogana koji mu se zahvalio na gostoprimstvu i dodao kako je zadovoljan da ima čestu priliku da razgovara s njim.

Naša saradnja posebno na regionalnim pitanjima daje drugačiju nadu cijeloj regiji. Uvjeren sam da su danas oči cijelog svijeta uperene ka Sočiju. Uvjeren sam da će i ishod ovog sastanka donijeti novu nadu regiji – kazao je Erdogan.

Lideri Turske i Rusije sastanak su nastavili iza zatvorenih vrata.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je danas uoči sastanka s predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom u Sočiju kako će zajednički tražiti rješenja za komplikovana pitanja.

– Mnogo je tema o kojima ćemo razgovarati. Neka od pitanja su komplikovana. Sve ćemo ih razmatrati i tražiti put do rješenja – kazao je Putin.

Putin je kazao da je u stalnom kontaktu s turskim kolegom Erdoganom, a da su se u Sočiju sastajali i prošle godine.

Naši bilateralni odnosi se razvijaju u pozitivnom smjeru. Trgovinska razmjena raste visokim tempom. Razvijamo odnose i s aspekta regionalne sigurnosti – zaključio je ruski predsjednik Putin.

(Global CIR/RT/Agencije)

Objavljeno u:
  1. […] UDARNA VIJEST! Pao dogovor o Idlibu između Putina i Erdogana, SAD u potpunosti izbačene iz proces… […]

  2. […] UDARNA VIJEST! Pao dogovor o Idlibu između Putina i Erdogana, SAD u potpunosti izbačene iz proces… […]

  3. […] UDARNA VIJEST! Pao dogovor o Idlibu između Putina i Erdogana, SAD u potpunosti izbačene iz proces… […]

Komentiraj