ZABRINUT ZBOG RUSKOG UTJECAJA U REGIJI: Mattis stigao u Skoplje

Američki ministar odbrane James Mattis stigao je danas u Skoplje u zvaničnu posjetu.

Mattis stigao u Skoplje

Na aerodromu ga je dočekao premijer Zoran Zaev s ministarkom odbrane Radmilom Šekerinskom, prenosi agencija MIA. Mattis je ranije rekao da će posjetiti Skoplje da izrazi podršku SAD-u za predstojeći referendum o imenu Makedonije, ali i zabrinutost zbog mogućeg miješanja Moskve u taj proces.

Šef Pentagona je u razgovoru s novinarima u avionu na putu za Skoplje osudio ruske napore da koristi svoj novac i uticaj da ojača protivljenje predstojećem referendumu u Makedoniji koji bi mogao da otvori put zemlje da uđe u NATO, prenosi agencija AP.

Mattis je rekao novinarima da “nema sumnje” da je Moskva finansirala proruske grupe da ne bi uspio referendum o promjeni imena koji se održava ovog mjeseca.

Mattis je treći visoki američki zvaničnik koji u razmaku od dvije sedmice dolazi u Makedoniju da bi izrazio podršku SAD-a referendumu na kojem će građani 30. septembra odlučivati o promjeni imena države u Sjeverna Makedonija, što je osnovni uslov za euroatlantske integracije.

Makedonski premijer Zoran Zaev poručio je jučer svojim sugrađanima moraju prihvatiti novo ime države ili se suočiti s “nestabilnošću” i “izolacijom” u budućnosti.  Zaev je u razgovoru za agenciju France Presse pozvao Makedonce da na referendumu 30. rujna o promjeni imena države u Republika Sjeverna Makedonija glasaju ‘za’.

“Toliko sam čvrsto uvjeren da će referendum uspjeti da čak i ne promišljam druge opcije”, rekao je Zaev za AFP.  Tome je prethodio sporazum Atene i Skoplja o imenu Makedonije poslije nekoliko desetljeća dugog spora.

Sukob od 1991.

Sukob je krenuo 1991. kad se Makedonija mirno odvojila od Jugoslavije i proglasila neovisnost pod imenom Republika Makedonija.  Grčkoj je smetalo to ime jer tvrdi kako se njime impliciraju teritorijalne pretenzije na istoimenu sjevernu grčku pokrajinu.

Zbog grčkog prigovora Makedonija je primljena u Ujedinjene narode pod privremenim imenom Bivše Jugoslavenske Republike Makedonije (FYROM). Atena je zbog toga prijepora Makedoniji blokirala i put u Europsku uniju i NATO savez.

Proeuropski socijalist Zaev po pitanju promjene imena ima veliku oporbu u zemlji, većinom među nacionalistima.  Pitanje na referendumu glasit će: “Jeste li za članstvo u Europskoj uniji i NATO savezu prihvaćanjem sporazuma između Republike Makedonije i Republike Grčke?”.

Anketa koju je u srpnju provela američki financirana agencija Center for Insights in Survey Research pokazala je da 57 posto ispitanika podržava promjenu.

I europski i američki čelnici pozivaju Makedonce da prihvate novo ime jer to vide kao način da se država čvrsto stavi u zapadnu sferu i zaustavi utjecaj Rusije.

Mattis je ranije ovog tjedna otkrio kako je zabrinut zbog navodnih pokušaja Rusije da zaustavi makedonski put u NATO.  Moskva kritike odbacuje, ali protivi se širenju tog saveza na istok.

Ovog mjeseca Makedoniju su posjetili i njemačka kancelarka Angela Merkel, austrijski kancelar Sebastian Kurz i glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj