UZ NESEBIČNO ZALAGANJE PROF. DR. SEBIJE IZETBEGOVIĆ! Ispunjeni zahtjevi štrajkača: Uvećani koeficijenti za sve uposlene u zdravstvu KS

Vlada Kantona Sarajevo jutros je na vanrednoj sjednici usvojila odluke o uvećanju koeficijenata doktorima medicine i stomatologije, kao i svim uposlenim u oblasti zdravstva te time ispunila zahtjeve Sindikata doktora medicine i stomatologije i Sindikata radnika u zdravstvu KS. Time su stvoreni svi uslovi za okončanje štrajka zdravstvenih radnika u Kantonu Sarajevo. Pored ostalih, ovoj odluci zasigurno su doprinijeli nova energija, rad, zalaganje i lobiranje koje je s ciljem pomoći uposlenicima u zdravstvu uložila direktorica KCUS-a prof.dr. Sebija Izetbegović.

Usvojena je Odluka o uvećanju koeficijenata složenosti poslova za sve tri grupe zanimanja doktora medicine i stomatologije, utvrđenih u članu 37., a u vezi sa članom 67. Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u djelatnosti doktora medicine i stomatologije na teritoriji Kantona Sarajevo, za dodatnih 0,4, a u skladu sa pomenutim članom 67. navedenog Kolektivnog ugovora.

Ovo uvećanje će se primjenjivati od 1. septembra ove godine i trajat će do isteka važnosti ovog Kolektivnog ugovora.

Vlada je na istoj sjednici donijela i Odluku o davanju saglasnosti na Izmjene i dopunu Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva za područje Kantona Sarajevo kojim će se izmijeniti član 33. ovog Kolektivnog ugovora s ciljem povećanja koeficijenta složenosti za dodatnih 0,3 svim uposlenim u oblasti zdravstva.

Istom odlukom je ovlašten premijer KS Adem Zolj da potpiše Izmjene i dopune Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva za područje Kantona Sarajevo, saopćeno je iz Press službe KS.

DOK ZDRAVSTVENI RADNICI ŠIROM FEDERACIJE NAJAVLJUJU ŠTRAJKOVE, U KCUS-u POVEĆANE PLATE! Glavna sestra KCUS-a: Prof. dr.Izetbegović prva je direktorica koja je sestrama priznala koeficijent visoke stručne spreme!

Zasluga prof.dr. Sebije Izetbegović

Poboljšanje sveukupnog stanja u zdravstvu Kantona Sarajevo, ali prije svega položaja radnika i uslova rada, počelo je uključivanjem prof.dr. Sebije Izetbegović u rad kantonalnih zdravstvenih ustanova prije svega Opće bolnice, a kasnije i KCUS-a gdje trenutno obavlja poslove generalne direktorice.

Kako je i sama u više navrata naglasila, veoma je važno poštovati dostojanstvo i integritet zdravstvenih radnika jer se na taj način poboljšava i njihov sveukupni odnos prema ovom veoma odgovornom poslu, ali prije svega prema pacijentima čije je zdravlje primarni interes zdravstvenog sistema.

KCUS je model na kojem je pokazala da je i u bh. uslovima moguće napraviti pozitivan rezultat, naglasila je nedavno prof.dr. Sebija Izetbegović uz napomenu da je uz vraćanje 83 miliona KM prethodnih dugova uspjela svim uposlenim povećati plaće za 10%. Također, prva je direktorica KCUS-a koja je sestrama priznala koeficijent VSS.

Gostujući sinoć na Hayat TV kazala je:

 -Ne možemo govoriti da se kada je zdravstvo u pitanju ništa ne može napraviti. Može se napraviti čudo. Treba biti hrabar, vrijedan i napredak je vidljiv. Mi odlično sarađujemo i sa Kliničkim centrom u Tuzli, i Općom bolnicom. Ono što pacijenti u Općoj ne mogu riješiti upućuje se nama. Istina puno je više tih uputa pacijenata iz Opće bolnice. Trebamo komentirati i činjenicu da su Javne ustanove napravile milionske dugove. Red je da komentiramo probleme ali i nudimo rješenja. Mi smo u KCUS-u puno napravili. Smanjili smo dugovanja, nabavili novu opremu… Dnevno kroz Klinički centar prođe 12.000 ljudi i oni vide, da imaju bolju uslugukazala je, između ostalog, dr. Izetbegović.

Profesorica Izetbegović je u potpunosti stala uz zahtjeve zdravstvenih radnika KS, a na svojim predizbornim nastupima u okviru kampanje za predstojeće Opće izbore 2018. godine kazala je kako će posebno raditi na reformi zdravstva, jer kako kaže novca ima, ali ga treba savjesno i odgovorno trošiti.

Na jednoj javnoj tribini prof. dr. Sebija Izetbegović kazala je kako ljekari i stomatolozi trebaju imati veće plaće  i da taj trend povećanja treba nastaviti dok ne dosegnu makar približan iznos plaći ministra zdravstva.

 

 

(Global CIR)

Komentiraj