USKORO RAZGOVOR PUTIN-NETANYAHU! Izrael optužuje Siriju i Iran za rušenje ruskog aviona, Putin tvrdi da je to bio ‘slučajan lanac događaja’

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je danas da izraelski avion nije oborio ruski “iljušin-20” u blizini Sirije. Na pitanje da prokomentariše obaranje ruskog aviona, Putin je rekao da se očigledno radi o tragičnom i slučajnom lancu događaja te da je uvijek tragedija kada se izgube ljudski životi.

On je dodao da se i dalje razmatraju okolnosti tog događaja. Putin je dodao da će odgovor Rusije biti usmjeren na jačanje bezbjednosti ruskih vojnika u Siriji. Njegova izjava se dosta razlikuje od one jutrošnje ministarstva odbrane gdje se događaj kvalifikuje kao neprijateljski čin.

Izraelci krivicu svaljuju na Damask i Teheran

Izraelska vojska je objavila da odgovornost za pad ruskog aviona Il-20 leži na Damasku, Iranu i Hezbolahu. Izrael priznaje da je sinoć bombardovao objekte sirijske vojske. “Izraelski lovci su bombardovali objekte sirijske vojske, gdje se proizvodilo precizno i smrtonosno oružje koje je trebao Iran da preda pokretu Hezbolah u Libanu”, navodi se u saopštenju vojske Izraela.

Oni smatraju režim Bašara el Asada, Iran i Hezbolah potpuno odgovornim za obaranje ruskog “Iljušina”.

Izraelska vojska žali zbog pogibije posade oborenog ruskog aviona. Oni tvrde da su obavijestili ruske kolege o vazdušnom napadu.  Tel Aviv je spreman da pruži sve potrebne informacije ruskoj vojsci za istragu incidenta sa Il-20.

Ranije je rusko Ministarstvo odbrane saopštilo da je Il-20 oboren raketom sirijskog kompleksa S-200, nakon što su izraelski avioni namjerno stvorili opasnu situaciju u području sirijske Latakije. Krijući se iza ruskog aviona, izraelski avioni su ga stavili na udar sirijskih sistema PVO S-200, stajalo je u saopštenju.

Uskoro razgovor Netanyahu-Putin

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu će, kako se očekuje, razgovarati sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom poslije obaranja ruskog aviona nad Sirijom.

To je javila agencija Rojters, pozivajući se na neimenovane izraelske diplomatske izvore.

Neimenovani zvaničnik je rekao da će taj razgovor “uskoro” biti realizovan, ne navodeći detalje.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj