WASHINGTON UVEO NOVE CARINE PEKINGU! Tramp najavio i šta će uraditi ako Kina odgovori

Predsjednik SAD-a Donald Tramp uveo je carine Kini koje iznose deset odsto na robu uvezenu iz te zemlje u vrijednosti od 200 milijardi dolara.

On je u saopštenju upozorio da će, ukoliko Kina uvede kontramjere američkim farmerima i industriji, “odmah preći na treću fazu” i uvesti dodatne carine na uvoz robe u vrijednosti od 267 milijardi dolara.

Kina razmatra planove da pošalje delegaciju u Washington, usljed odluke SAD-a, koja podiže rizik od produžavanja trgovinskog spora između dvije najveće ekonomije na svijetu.

Zvaničnik za bezbjednost tržišta izjavio je da postupci SAD-a neće uticati na Kinu, s obzirom na to da Peking posjeduje niz sredstava za sprovođenje fiskalne i monetarne politike, kako bi se izborio sa uticajem mjera Vašingtona.

– Tramp je beskompromisni biznismen i pokušava da izvrši pritisak na Kinu, kako bi dobio ustupke u pregovorima. Mislim da takva taktika neće dati rezultate sa Kinom – izjavio je zvaničnik Fang Singaj.

SAD su ranije uvele carine na kinesku robu u vrijednosti od 50 milijardi dolara.

Kina je prošlog mjeseca objavila predloženi spisak carina na američku robu u vrijednosti od 60 milijardi dolara.

 

(Global CIR/Agencije)

  1. […] su pod Trampovim rukovodstvom pokrenule globalni trgovinski rat sa Kinom, tako što su uvele carine na stotine milijardi dolara uvoza iz Kine, na šta je Kina uzvratila. Najveći udarac kineskoj ekonomiji predstavlja zabrana Googleu da […]

Komentiraj