NEMOGUĆE POVUĆI CRTE RAZDVAJANJA BEZ NOVOG SUKOBA! Izetbegović: Vučić jakim riječima pokušava zadovoljiti i smiriti radikalni dio srpske javnosti prije nego povuče neke poteze spram Kosova koji bi mogli izazvati otpor i eventualnu pobunu

U intervjuu za Klix.ba  predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik SDA Bakir Izetbegović se osvrnuo na govor predsjednika Srbije na Kosovu, zatim na najave o razmjeni teritorije sa Srbijom. Govorio je i o unutrašnjim prilikama u BiH, odnosno o izbornoj kampanji koja je u toku.

Status quo umara Srbiju

-Vučić je za mir, ali se naoružava. On je “progledao” nakon silnih grešaka koje su Srbi napravili, ali hvali ratne vođe i presuđene ratne zločince. On je za pomirenje sa Bošnjacima i za jedinstvenu BiH, ali prijateljuje i ni jednom riječju se ne suprotstavlja Dodiku koji vrijeđa Bošnjake i dovodi teritorijalni integritet i mir na Balkanu u pitanje. Vučić je očigledno u procjepu. Mislim da pokušava jakim rječima zadovoljiti i smiriti radikalni dio srpske javnosti prije nego povuče neke poteze spram Kosova koji bi mogli izazvati otpor i eventualnu pobunu.

Što se tiče situacije i rješenja kosovske krize, očigledno je došlo vrijeme da se povuku potezi. I ako Aleksandar Vučić zaista povuče odlučan potez, ako presječe kosovski čvor, morat ćemo mu priznati da ima hrabrosti. Status quo umara Srbiju, koči je na njenom evropskom putu, ali teško je biti srpski vođa koji je prihvatio realnost, odnosno nezavisnost Kosova. Nisam uvjeren da će Vučić biti spreman na to. Možda se pronađe neko prelazno rješenje koje bi zatim bilo potvrđeno referendumom pred sami prijem Srbije i Kosova u EU.

Eventualna razmjena teritorija, odnosno promjena granica unutar Srbije, bi otvorila apetite za osamostaljenjem Republike Srpske, stvaranjem hrvatskog entiteta u BiH, i saradnju srpskih i hrvatskih političara u ovom smjeru. Ni jedno niti drugo nije moguće ostvariti, ali nas može uvući u duboke političke krize koje će potrajati i unazaditi zemlju i narod. Jedini princip na koji se separatisti mogu osloniti je etnička dominacija, retrogradan i necivilizacijski princip, utemeljen na zločinu i etničkom čišćenju. Hrvatska politika ne posjeduje više ni taj etnički argument jer manje od polovine preostalog hrvatskog puka u BiH živi u etnički čistim sredinama, većina živi izmiješana s Bošnjacima i nemoguće je povući crte razdvajanja bez novog sukoba, kazao je Izetbegović komentarišući Vučićeve nastupe i mogući rasplet situacije na Kosovu.

O Čoviću i Dodiku u Predsjedništvu

-Čović u posljednje vrijeme tvrdi da je plan B, kojim je svojedobno prijetio, ustvari plan stabilizacije BiH i ubrzanja reformskih i euroatlantskih trendova. Napisao je i otvoreno pismo Bošnjacima u kojem je priznao da je bilo “obostranih grešaka”. Možda je sve ovo samo predizborna taktika sa ciljem demobilizacije Bošnjaka koji bi, isprovocirani Čovićevim ponašanjem u proteklom mandatu, mogli glasati za Komšića, ali uvjeren sam da hrvatskim političarima, na kraju krajeva, nema drugog puta do pomirenja, istinske i strateške saradnje s Bošnjacima.

Što se tiče Dodika, on će nastaviti provokacije, podrivanje države i dokazivanje da je ona disfunkcionalna, štetna po Srbe u BiH. Ukoliko bude imao prešutnu podršku Čovića i Srbije da ispita granice i mogućnosti destabilizacije BiH, napravit će nam najtežu postdejtonsku krizu. Scenarije i razvoj takve krize neću dalje analizirati, jer tad je sve moguće i ništa nije sigurno osim dviju stvari: Prva je da će Bosnu i Hercegovinu napustiti nove stotine hiljada mladih ljudi, a druga je da Bošnjaci nikada neće pristati na podjelu zemlje, na to da Srebrenica, Tomašica i Kozarac budu van BiH, a da državna granica ne bude na Drini, već na ulazu u Sarajevo. Ni po koju cijenu.

Ali pričekajmo, za nekoliko sedmica ćemo znati sastav Predsjedništva, Komšić i Ivanić imaju dobre šanse. Obojica su do sada pobjeđivali, naveo je Izetbegović.

Odgovaramo samo na Radončićeve uvrede i neistine

Komentirajući predizbornu kampanju i napade koje SDA doživljava od Fahrudina Radončića i SBB-a, Izetbegović je kazao.

SDA dobiva niske udarce stalno, u kampanjama tek nešto intenzivnije. To je tako jer stojimo na putu ostvarenju različitih ambicija, najčešće štetnih i opasnih po BiH, pa nas udaraju. Mi naravno uzvraćamo, ali ne vidim to kao niske udarce s naše strane. Ako imate stranke koje otvoreno prijete podjelom zemlje, ako su skoro sve stranke u proteklom periodu, i one u vlasti i one u opoziciji, kočile reforme, mada su potpisale i obavezale se na Reformsku agendu, ako su Bošnjaci proizveli najveći broj stranaka i strankica na svijetu “po stanovniku”, onda se to mora reći, objasniti. To nisu niski udarci, već istina koju treba potcrtati biračima, naveo je Izetbegović.

Što se tiče Radončića i “niskih udaraca”, mi uglavnom odgovaramo na njegove napade, uvrede i neistine. Odgovaramo istinom. Žao mi je što javnost to mora da trpi, ali jednostavno ne možemo više šutjeti i pustiti Radončića da nas neutemljeno blati, kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH i dodao:

-Zašto ne reći da je istina je da je Radončić svojedobno dobio svaku vrstu podrške od SDA da napravi medij koji će pomoći Bošnjacima da izdrže medijske i propagandne pritiske, dakle “Bošnjački avaz”, a da se taj medij zatim postupno okrenuo protiv Bošnjaka, napadajući sprva viđenije pojedince među njima, a na kraju i osnovne vrijednosti naroda, čitav narod. Radončić sve otvorenije optužuje Aliju Izetbegovića i bošnjačko rukovodstvo za početak rata, a zatim i za pokušaje podjele BiH. On pokušava rasklimati temelje na kojima počivaju bošnjačka samosvijest i ponos, pojačava te aktivnosti postupno i sistematski. 

Istina je i da Radončić predvodi stranku čije članstvo je privrženo tradicionalnim vrijednostima, a da on nikada nije otišao na kolektivnu dženazu u Potočare, nije bio na Kovačima i nikada nije prešao džamijski prag, ni za Bajram. Naravno, to je njegov izbor, ali mi imamo pravo ukazati biračima koji drže do vjere i tekovina naše borbe na takve devijacije, kako bi oni napravili svoj izbor.

Popraviti rezultat u odnosu na prošle izbore

Govoreći o stanju u SDA, ali i očekivanja za prethodne izbore 7. oktobra, Izetbegović je istakao kako se SDA razlikuje od drugih i da bez obzira na medijsku kampanju i propagandu protiv nje narod to ipak vidi.

-Prvo – SDA vodi procese, ostali to prate, podržavaju, suprotstavljaju se, predomišljaju se, ali ne vode. Sve bitno što se dešavalo u posljednjih 28 godina, uključujući i protekle četiri, vodila je SDA. U proteklom mandatu je bilo udruženih pokušaja da se sruše vlade, razbiju koalicije, zaustave reforme. SDA je to spriječila, dio reformi je proveden, pokrenuli smo se na putu integrisanja u EU i NATO, rezultati i ekonomski pokazatelji su solidni. Drugo – SDA će učiniti sve za BiH i njen narod, pa i stvari koje nas u prvi mah koštaju rejtinga u javnosti. Spremna je snositi posljedice zbog toga, rizikovati pad popularnosti. SDA je liderska stranka, misli prije svega na budućnost, manje na sljedeće izbore.

U ovom mandatu jedino SDA nije odustajala od reformi. Pred medijskom drekom su se svi drugi povlačili. Zakon o radu, Zakon o PIO-u, Zakon o akcizama, Koordinacioni mehanizam, sve je to bilo rizično i nepopularno, ali je donijelo napredak zemlji. A zatim se pokazalo da je SDA bila u pravu, jer nijedno od katastrofičnih predviđanja kojima su mediji bili preplavljeni se nije ispunilo, recimo ono da će zbog akciza sve enormno poskupjeti. Gorivo je poskupjelo i to je sve, potrošačka korpa je nekoliko promila jeftinija nego što je bila zimus.

I moje obećanje o 100.000 novih radnih mjesta se ubrzano ispunjava, tako da ćemo vjerovatno popraviti rezultat u odnosu na prošle izbore, kazao je Izetbegović u intervjuu sa sarajevski portal.

 

 

(Global CIR)

 

 

  1. […] NEMOGUĆE POVUĆI CRTE RAZDVAJANJA BEZ NOVOG SUKOBA! Izetbegović: Vučić jakim riječima pokušava… […]

Komentiraj