SAMIT U BEČU: Lideri EU raspravljaju o bezbjednosti i imigraciji, uz saradnju i s Balkanom

Vođe Evropske unije danas i sutra u Beču treba da se dogovore kako pojačati unutrašnju bezbjednost znatno tjesnijom saradnjom policija i pravosuđa, kao i da premoste velika razmimoilaženja oko zaustavljanja ilegalne imigracije, uz saradnju s “trećim zemljama”, uključujući Zapadni Balkan.

Kako su novinarima rekli zvaničnici EU, na stolu za raspravu šefova država ili vlada EU će biti i plan za konačne pregovore o izlasku Velike Britanije iz Unije do roka 29. marta 2019. Najveći problem je i dalje kako upriličiti “meku granicu” između članice EU Republike Irske i Sjeverne Irske dijela Velike Britanije, da bi se spriječilo ponovno žarište sukoba na toj krajnje osetljivoj razmeđi dvije irske zajednice.

Lideri EU treba da usvoje odluke da se služba za nadzor spoljnih granica EU, Frontex, što prije višestruko poveća na deset hiljada pripadnika, osnaži policijska i pravosudna saradnja i spriječi ekstremistička propaganda na internetu.

Zasad nepremostiv problem je kako će evropska granična flota “Sofija” preuzimati imigrante na moru, prevoziti ih ne samo u italijanske već i luke drugih država EU, na čemu naročito insistira Italija, kao i da nema automatskih kvota za raspodjelu imigranata, što najoštrije posebno odbijaju Mađarska, Slovačka, Češka, Poljska i Austrija.

Vlada u Rimu traži i da flota EU u Sredozemnom moru vraća u zemlje sjevera Afrike, odakle dolaze, plovila s imigrantima koje nastoje da prebace mreže organizovanog kriminala. Italijanska vlada, a s tim su saglasni i drugi u EU, predočava da se kanali ilegalne imigracije mogu presjeći samo ako se razbiju mreže ilegalnog krijumčarenja.

Dugoročno EU planira da ekonomskom saradnjom s afričkim zemljama iz kojih dolaze imigranti otvori nova radna mjesta i investira 44 milijarde eura u privredni i socijalni oporavak tih zemalja.

EU je ocijenila da je veoma djelotvorna politika Egipta koji je presijekao kanale krijumčarenja imigranata, obezbjedio granice i postigao da sada sa egipatske teritorije i obala imigranti više ne idu ka Evropi.

Predsjedavajući EU, austrijski kancelar Sebastijan Kurz je prije dva dana o tome razgovarao u Kairu s egipatskim predsjednikom Al-Sisijem, a dogovoreno je i da se sazove sastanak Arapske lige i EU da bi se utvrdili osnovi za znatno djelotvorniju saradnju u suzbijanju ilegalne imigracije.

U pozivnom pismu vođama Unije je predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk upozorio da će gorući problem EU, ilegalna imigracija, “ostati nerješiv ako neki riješe da tu krizu riješe, a neki da je iskoriste”

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj