VUČIĆ JE BESPOTREBNO UZNEMIREN I NERVOZAN! Džaferović odgovorio na istupe srbijanskog predsjednika!

Povodom rasprave o regionalnom naoružavanju, te najave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o održavanju vojnih vježbi, reagovao je kandidat SDA za člana Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

– Predsjednik Srbije na dobronamjernu opasku predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića o neskladu između miroljubive retorike i naoružavanja je bespotrebno reagirao uznemireno i nervozno. Ukoliko je Vučić uistinu opredijeljen za mir i stabilnost, onda nema nikakve potrebe za kontradiktornim izjavama i postupcima kojima svjedočimo, niti za bilo kakvu nervozu.

A kontradiktorna je i Vučićeva izjava da je naoružavanje interna stvar Srbije. Jer i sam predsjednik Srbije zna da to nije tako. Srbija je potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma, prema čijem Aneksu 1B je predviđena regionalna kontrola naoružavanja. Iz toga je proizašao i Bečki dokument, koji su potpisale sve članice Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE), a kojim je predviđena transparentnost i razmjena informacija između država o naoružavanju, upravo kako bi se steklo povjerenje među njima.

Vučićeva izjava da BiH “ne treba biti briga da li će Srbija imati jedan tenk više” potpuno je protivna Dejtonskom sporazumu, Bečkom dokumentu i principima evropskog sigurnosnog sistema.

S obzirom na iskustva iz 90-ih i ulogu Miloševićevog režima u agresiji na BiH, mi ćemo svakako nastaviti da propitujemo i bavimo se pitanjima koja se odnose na naoružavanje u regiji, bez obzira na Vučićeve reakcije. Sve što se događa pratit ćemo jako pažljivo. Istovremeno ćemo nastaviti da transparentno razvijamo namjensku industriju i jačamo naše odbrambene kapacitete, stoji u saopštenju SDA.

Podsjećamo, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da je, kada neko govori o naoružanju drugih zemalja, to miješanje u unutrašnje stvari nezavisnih i suverenih država i da zato ne zna zašto je to uradio predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović. Komentarišući Izetbegovićevu izjavu o Kosovu, kao i naoružanju koje Srbija kupuje, Vučić je zapitao kakve veze čelnik Stranke demokratske akcije ima sa tim. Poručio je Izetbegoviću da ne treba Srbiju i neke druge u regionu da koristi za dobijanje političkih poena u predizborne svrhe.

Jutros smo objavili dijelove intervjua koji su očigledno izazvali pažnju srbijanskog predsjednika.

NEMOGUĆE POVUĆI CRTE RAZDVAJANJA BEZ NOVOG SUKOBA! Izetbegović: Vučić jakim riječima pokušava zadovoljiti i smiriti radikalni dio srpske javnosti prije nego povuče neke poteze spram Kosova koji bi mogli izazvati otpor i eventualnu pobunu

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj