NA TWITTERU OBJAVILA SMAKNUĆA DAIŠ-a: Sud naredio psihijatrijsko vještačenje Marine Le Pen

Čelnica francuske krajnje desnice Marine Le Pen prosvjedovala je danas protiv odluke suda kojom se traži njezino psihijatrijsko vještačenje jer je u prosincu 2015. na Twitteru objavila fotografije smaknuća terorističke grupe DAIŠ.

“Ovo je doista zastrašujuće. Ovaj režim doista počinje širiti strah”, napisala je na Twitteru predsjednica Nacionalnog okupljanja (RN, bivša Nacionalna fronta) objavivši i sudsku odluku o vještačenju.

Odluka nosi datum 11. rujna, a donijela ju je sutkinja koja vodi istragu u kojoj je Le Pen optužena za “objavljivanje nasilnih snimaka”. Sutkinja traži da se psihijatrijsko vještačenje Marine Le Pen provede “čim prije”. Prema zakonu, medicinska procjena mora se provesti u takvim istragama.

“Mislila sam da imam pravo na to: ali ne! Zbog toga što sam na Twitteru osudila strahote DAIŠ-a (arapski naziv za skupinu) ‘pravosuđe’ me šalje na psihijatrijsko vještačenje! Dokle mogu ići?!” upitala se finalistkinja predsjedničkih izbora 2017.

Vještačenjem će se utvrditi “je li kadra razumjeti što joj se kaže i odgovoriti na pitanja” te je li “prekršaj koji joj se stavlja na teret povezan s činjeničnim i biografskim podatcima” iz njezina života.

Stručnjak bi isto tako trebao odlučiti može li njezino duševno zdravlje biti opasnost za javnost.

U hodnicima Narodne skupštine zastupnica je rekla da se neće odazvati na poziv za vještačenje. “Voljela bih vidjeti kako će me sud na to prisiliti”, rekla je.

Njezini pristaše na Twitteru ocijenili su tu odluku diktatorskom. “Zatvaranje protivnika u psihijatrijske ustanove bila je sovjetska i specijalnost totalitarnih režima”, objavio je na Twitteru njezin životni partner i potpredsjednik RN-a Louis Aliot.

Ekstremni ljevičar Jean-Luc Melenchon je rekao kako je vještačenje nepotrebno jer je Le Pen “politički odgovorna za političke postupke”.

“Ovo nije način na koji ćemo oslabiti krajnju desnicu”, rekao je.

Talijanski ministar unutarnjih poslova je rekao u priopćenju: “Sud naređuje psihijatrijsko vještačenje za Marine Le Pen. Nemam riječi! Solidarnost s njom i Francuzima koji vole slobodu!”

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj