SOFIJA NA STRANI BUDIMPEŠTE U SPORU SA BRISELOM: ‘Zemlje istočne i centralne Evrope moraju da zbiju redove’

Bugarska će podržati Mađarsku u sporu s EU-om u vezi s kršenjem demokratskih normi, rekao je zamjenik bugarskog premijera Krasimir Karakachanov, dodajući da zemlje istočne Evrope moraju da udruže redove u odnosima s EU-om.

Evropski parlament je prošle sedmice podržao sankcije Mađarskoj, optuživši Vladu premijera Viktora Orbana za kršenje standarda demokratije, građanskih prava, kao i za korupciju.

Ovo teorijski znači da bi Mađarska mogla da izgubi pravo glasa u EU, ali bilo koja zemlja članica može da uloži veto na takav potez, a Poljska i Češka već su to najavile.

Karakačanov je rekao da je Vlada jednoglasno dogovorila zajedničku poziciju koja je protiv bilo kakvih sankcija Mađarskoj.

“Smatramo da je riječ o kršenju suvereniteta jedne članice EU. Danas se to događa u Mađarskoj, a sutra bi mogla da bude Poljska, a kasnije i Bugarska”, rekao je on nakon sastanka Vlade.

On je rekao da zemlje Centralne i Istočne Evrope moraju da se međusobno solidarišu i pomognu jedna drugoj jer imaju zajedničke probleme.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj