PLENKOVIĆ NA SJEDNICI VLADE: Hrvatski model odnosa sa Islamskom zajednicom uzor za EU u borbi protiv radikalizacije!

Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković na početku sjednice vlade govorio je, između ostalog, o sastanku šefova država EU u Salzburgu na kojem je učestvovao i gdje je Hrvatska zemljama EU članicama kao uzoran ponudila svoj model odnosa s lokalnom Islamskom zajednicom.

Kao važnu temu sa sastanka šefova država Evropske unije u Salzburgu, Plenković je istakao migracije te značaj istočnomediteranske, zapadnobalkanske migrantske rute na kojoj Hrvatska angažmanom oko 6.500 pripadnika policije na dnevnoj bazi, rekao je, štiti granice Hrvatske od nezakonitih migracija.

Plenković je istakao odličnu saradnju u pitanju migracija sa susjednim državama i Fronteksom te kazao kako je dobro primljena informacija o avionu koji nadzire migrantska kretanja i koji na nadzorne letove polijeće iz Zadra tokom protekla dva mjeseca.

Istakao je kako podaci koje prikuplja ovaj avion služe Fronteksu, ali i samoj Hrvatskoj u pravilnom nadzoru migracijskih kretanja.

Hrvatski premijer je kazao kako je tema na sastanku u Salzburgu bilo i sprečavanje radikalizacije.

“Mislim da je s te strane hrvatski model saradnje na temelju 102 godine tradicije institucionaliziranog islama u Hrvatskoj jedan od modela kako možemo pomoći, pa i kada je riječ o prihvatnim centrima mladih ljudi koji su došli iz drugih krajeva svijeta“, poručio je Plenković.

Plenković je ukazao na postojeću suradnju Hrvatske vlade sa Islamskom zajednicom u Republici Hrvatskoj koju je ocijenio dobrom te poručio kako treba nastaviti njegovati postojeći dijalog koji je ostvaren sa zagrebačkim muftijom Azizom ef. Hasanovićem.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj