U KCUS-u PRVI PUT PRIMJENJENA ‘IMRT METODA’ U LIJEČENJU ONKOLOŠKIH PACIJENATA! Prof.dr.Izetbegović: Građani BiH zaslužuju bolje zdravstvene usluge!

U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu prvi put je primijenjena IMRT radioterapijska tehnika koja se koristi u liječenju najtežih onkoloških oboljenja. Ovom tehnikom omogućava se isporuka viših doza zračenja na tumor, pri čemu se pošteđuju okolna zdrava tkiva.

Kruna dosadašnjeg rada

Šef Službe za zaštitu od zračenja i medicinsku fiziku, doc.dr.Adnan Beganović, ističe da je uvođenje IMRT tehnike veliki uspjeh KCUS i kruna dosadašnjeg rada.

Tehniku smo prvi put primijenili kod pacijenta oboljelog od karcinoma prostate. Benefiti uvođenja IMRT tehnike su neprocjenjivi u liječenju onkoloških bolesnika, jer se primjenom iste direktno poboljšava ishod liječenja i istovremeno umanjuju negativne reakcije na radioterapiju. Tehnika zahtijeva provođenje veoma kompleksnog procesa kontrole kvalitete, te je realizirana uz veliko zalaganje osoblja Klinike za onkologiju i Službe za zaštitu od zračenja i medicinsku fiziku“ – naveo je doc.dr.Beganović.

Šef Klinike za onkologiju, prof.dr.Semir Bešlija ističe da su veoma ponosni na dosadašnji rad i pomake koji su urađeni na ovoj Klinici i svim odjelima.

Predanim radom i nabavkom nove opreme stekli smo uslove da se IMRT uvede kao jedna od standardnih tehnika radioterapije i u KCUS. Terapiju smo primjenili kod prvog pacijenta, a nastavljamo s primjenom početkom naredne sedmice. S obzirom da je IMRT bazična napredna tehnika u radioterapiji, iz koje su se razvile preostale napredne tehnike, naš plan je da do kraja oktobra započne primjena i ovih tehnika kao standardnih terapijskih pristupa u radioterapiji, te da time Klinika za onkologiju KCUS primjenjuje najviše standarde tretmana bolesnika sa malignim oboljenjima“ – kazao je prof.dr.Bešlija.

Prof.dr. Izetbegović: KCUS najsvjetlija tačka  zdravstva u BiH

Generalna direktorica KCUS, prof.dr.Sebija Izetbegović ističe da pacijenti u Bosni i Hercegovini zaslužuju najbolju zdravstvenu uslugu, te da ova ustanova radi sve kako bi se smanjio broj izmještanja pacijenata na liječenje izvan naše države.

Nabavkom nove dijagnostičke i terapijske opreme, stručnim usavršavanjem ljekara i medicinskog osoblja stičemo mogućnost uvođenja savremenih tehnika i procedura. IMRT tehnika znatno će olakšati svim pacijentima ali i ljekarima koji se bave ovom oblasti medicine. Nema više oštećenja zdravog tkiva tokom zračenja bolesnika. S ponosom ističem da smo najsvjetlija tačka zdravstva u Bosni i Hercegovini, zbog čega smo postali prepoznatljivi u regionu, što dokazuje i povećan interes zdravstvenih centara iz regiona za saradnju.

Trudićemo se pratiti savremene trendove u liječenju bolesnika, te širiti spektar zdravstvenih usluga. Pravilnim i strateškim usmjeravanjem novca stvorili smo uslove za razvoj KCUS, te pokrenuli niz pozitivnih promjena koje idu u korist bolesnika ali i zdravstvenih djelatnika. Planiramo nabavku 3T MRI, moguće i dodatnog PET CT aparata i linearnog akceleratora. Naši korisnici moraju brzo i efikasno dobiti uslugu, da bi bio još bolji rezultat njihovog liječenja“ – izjavila je prof.dr.Izetbegović

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj