U SARADNJI SA AMBASADOM NR KINE: Na KCUS-u akcija besplatnog pregleda pacijenata treće životne dobi

U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) u toku je akcija besplatnog ljekarskog pregleda pacijenata starijih od 65 godina iz sarajevskih općina Centar i Stari Grad. Njima su omogućeni laboratorijski nalazi, internistički pregled i osnovni oftalmološki, s ciljanom detekcijom katarakte.

Prijavljeno je 125 pacijenata. Pregledi se obavljaju brzo i efikasno te je akcija vrlo uspješna, izjavila je novinarima generalna direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović. Naglasila je da su se i najbolji specijalisti ljekari rado odazvali akciji u neradnom danu.

Akciju Klinički centar provodi već treći put u partnerstvu s Ambasadom Narodne Republike Kine i dosad je pregledano više od 600 ljudi treće životne dobi, prenosi Fena.

Naredna će biti realizirana za pacijente iz sarajevske općine Novi Grad, a termin će biti poznat kad kineski partneri budu u mogućnosti, najavila je direktorica.

Ambasadorica Kine u BiH Chen Bo jutros je posjetila Klinički centar i zajedno s direktoricom Izetbegović razgovarala s pacijentima. Nakon toga je novinarima kazala da se raduje što je Ambasada njene zemlje, učešćem u akciji, ukazala pažnju ljudima treće životne dobi i njihovim potrebama.

– Akcija je itekako dobro organizirana, u kvalitetnim uslovima, vidjeli smo – rekla je Bo.

Pacijenti koji su jutros obavili preglede Ferhat Hadžihajdić i Muzafera Šišić rekli su da akcija protiče dobro i efikasno.

 

(Global CIR)

Komentiraj