USKORO SASTANAK OPEC-a: Cijena nafte raste drugu nedjelju zaredom zbog sankcija Iranu

 Cijene sirove nafta su na putu da zabilježe drugu uzastopnu nedjelju rasta pošto američke sankcije sputavaju prodaju iranske nafte, dok se Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) priprema za održavanje ključnog sastanka ovog vikenda u Alžiru.

Nafta raste drugu nedjelju zaredom zbog sankcija Iranu

Naftni fjučersi su u Njujorku skočili za čak 1,1 odsto, poguravši ukupan nedjeljni rast cijene na 3,0 odsto, prenosi agencija “Blumberg”.

Američka “laka” nafta WTI za isporuku u novembru poskupjela je za 72 centa na 71,04 dolara po barelu na jučerašnjem trgovanju na robnoj berzi u Njujorku. Ukupan obim trgovanja bio je oko 32 posto ispod 100-dnevnog prosjeka.

Cijena sjevernomorske nafte “brent” za novembarsku isporuku porasla je za 98 centi na 79,68 dolara na berzi ICE Fjučers Evropa.

Sankcije Sjedinjenih Država su obeshrabrile velike kupce da kupuju iransku naftu, čime je praktično smanjena raspoloživa količina u ponudi. Izolacija ovog, trećeg najvećeg proizvođača unutar OPEK-a može rezultirati skokom cijene na 90 dolara za barel, procijenila je investiciona banka “JPMorgan Chase&Co”.

Članice naftnog kartela, koje se okupljaju ovog vikenda u Alžiru, mogle bi da nagovijeste da li ta grupacija ima “na raspolaganju dovoljne količine barela za potpuno pokrivanje nedostajućih iranskih isporuka”, ocjenjuje Džon Kildaf, partner u hedž fondu “Again Capital LLC” sa sjedištem u Njujorku.

Američki predsjednik Donald Tramp je oštro kritikovao kartel u četvrtak, tvitujući da OPEK “mora odmah da obori cijene!”

Članice OPEK-a i druge zemlje proizvođači, saveznici kartela, prema ocjeni “Blumberga”, čeka još jedan polemičan sastanak, budući da je Iran zaprijetio da će staviti veto na bilo kakvu odluku koja šteti interesima te zemlje.

Iranski ministar za naftu Bidžan Namdar Zanganeh je rekao da grupa nema ovlašćenja da uvodi neku novu preraspodjelu kvota za isporuke.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj