MINISTARSTVO ODBRANE RUSIJE NE VJERUJE OPRAVDANJIMA TEL AVIVA: Izrael jedini krivac za obaranje aviona!

Vazdušne snage Izraela i oni koji su donosili odluke jedini su krivci za obaranje ruskog transportnog aviona Il-20 u Siriji, izjavio je portparol Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov.

Prema njegovim riječima, “objektivni podaci pokazuju da akcije izraelskih pilota koje su dovele do smrti 15 pripadnika ruske vojske, ukazuju ili na nedostatak profesionalnosti ili na krivični prestup iz nehata”.

“Zbog toga vjerujemo da su za tragediju ruskog aviona Il-20 jedini krivac izraelske vazdušne snage i oni koji su donosili odluke u takvim akcijama”, rekao je general Konašenkov, prenosi Tas.

Naveo je da je raketa lansirana iz sirijskog kompleksa S-200 pogodila ruski avion 17. septembra i da je pilot imao vremena da obavijesti kontrolni toranj da je pogođen i da pokreće proceduru hitnog slijetanja.

“U 22.03 sirijska raketa je pogodila najveću i najbližu metu, a to je bio Il-20. Kapetan je javio da je avion pogođen i da pokreće hitno slijetanje”, rekao je Konašenkov, a potom dodao da je avion nestao sa radara u 22.07.

Naglasio je da su izraelske vazdušne snage pogrešno obavijestile rusku vojsku o metama njihovih borbenih aviona u Siriji, što je onemogućilo ruski “iljušin” da se usmjeri ka bezbjednom području.

IZRAELSKA VOJNA DELEGACIJA DOŠLA U MOSKVU! ‘Rusiji smo predočili dokaz iz kojeg se vidi da nismo krivi za rušenje njihovog aviona u Siriji’

Konašenkov je rekao da je tokom razgovora u okviru mehanizma za sprječavanje sukoba, portparol izraelskih vazdušnih snaga iznio planove o gađanju mjesta u severnoj Siriji, a da su izraelski vazdušni avioni izveli napade u zapadnoj provinciji Latakiji.

Dodao je da je avionu Il-20 potom bilo naređeno da napusti sjever Sirije i da se vrati u rusku vazdušnu bazu.

Pogrešne informacije koje je Izrael dao, “učinile su nemogućim da se avion Il-20 usmjeri na bezbjedno područje. Osim toga, lokacija izraelskih borbenih aviona F-16 nije bila razjašnjena”, rekao je on.

Kako je istakao, Izrael je Rusiju o napadu obavijestio minut ranije, time direktno kršeći sporazum o sprječavanju incidenata.

“Izrael je ruske trupe u Siriji obaviještavao o napadu uporedo sa početkom napada, umjesto da je to učinio unaprijed, što je kršenje postojećih sporazuma”, podvukao je Konašenkov.

Prema njegovim riječima, u 21.39 izraelski predstavnik je obavijestio ruske snage da je avion na putu da izvede napad, a samo minut kasnije, u 21.40 izraelski avioni su izveli napade na industrijska postrojenja u Latakiji.

 

(Global CIR/Nezavisne)

Komentiraj