POJAČATI STEPEN PRITISKA! Pompeo: SAD pripremaju ‘akcije’ protiv Venecuele

Sjedinjene Američke Države pripremaju “niz akcija” za naredne dane, kako bi pojačale pritisak na vladu Venecuele, izjavio je američki državni sekretar Mike Pompeo.

Rezultat slika za pompeo maduro

 

“Vidjet ćete u narednim danima niz akcija koje nastavljaju pojačavati stepen pritiska protiv venecuelanskog vodstva, koje radi direktno protiv najboljeg interesa venecuelanskog naroda”, rekao je on za amertičke medije. “Ostajemo odlučni da osiguramo da venecuelanski narod dobije pravo na glas”, dodao je Pompeo, prenosi Glas Amerike.

Nije pružio više detalja o prirodi planiranih akcija. Administracija Donalda Trampa postojano pojačava sankcije protiv zvaničnika u ljevičarskoj Vladi predsjednika Nicolasa Madura, optužujući je da guši demokratiju zatvarajući opozicione lidere.

Ugrožena lična sigurnost Madura?

Pompeovo upozorenje stiže pred godišnju sjednicu Generalne skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku naredne sedmice, kojoj će prisustvovati šefovi država iz cijelog svijeta. Maduro nije prisustovao tim sastancima od 2015. godine, a ove sedmice je rekao da možda ponovo neće prisustvovati skupu, zbog zabrinutosti za sopstvenu sigurnost.

U augustu su dva drona eksplodirala tokom skupa u Caracasu na kome je govorio Maduro, ranivši sedam vojnika, što je dovelo do hapšenja desetaka osumnjičenih, uključujući i nekoliko vojnih zvaničnika. Maduro je događaj opisao kao pokušaj atentanta.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj