U ČETVRTAK PUTUJE U NJEMAČKU! Erdogan se nada poboljšanju odnosa sa Berlinom i okončanju svih tenzija

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izrazio je nadu da će nakon njegove posjete Njemačkoj u potpunosti biti okončane tenzije između dvije zemlje. Turski predsjednik će u Berlin doputovati u četvrtak 27. septembra na poziv njemačkog predsjednika Frank-Walter Steinmeiera.

Erdogan je rekao da će prioritetna pitanja o kojima će biti razgovarano biti poboljšanje odnosa između vlada, ekonomska saradnja, kandidatura Turske za članstvo u EU i borba protiv terorizma. On će se dva puta sresti sa njemačkim kancelarom Angelom Merkel prije odlaska u Keln, gdje će prisustvovati otvaranju džamije.

U proteklih nekoliko mjeseci Ankara i Berlin pokušavaju da normalizuju veze koje su narušene zbog hapšenja njemačkih državljana u Turskoj i zabrinutosti Brisela zbog nepoštovanja ljudskih prava u Turskoj.

U Berlinu i Kelnu zakazani su veliki protesti zbog dolaska Erdogana.

Podsjećamo da je predsjedavajući Predsjedništva BiH iskoristio svoj uticaj te lobiranjem pomogao u promjeni stava EU lidera prema Erdoganu i Turskoj. Za BiH je izuzetno značajno da stožerna članica EU, Njemačka bude u dobrim odnosima sa Republikom Turskom koja također ima uticaj na Balkanskom poluotoku.

NAKON IZETBEGOVIĆEVOG LOBIRANJA: Merkel pozvala Erdogana u posjetu Njemačkoj

Sa druge strane, to pokazuje diplomatski potencijal i politički ugled Izetbegovića u svijetu, premda su se neki interesno-politički centri trudili da predsjedavajućeg Predsjedništva BiH predstave kao političara koji je izoliran na međunarodnom planu.

 

(Global CIR)

  1. By ODNOSI TURSKE I EU: Padovi, krize i usponi | GlobalCir on September 23, 2018 at 3:37 PM

    […] U ČETVRTAK PUTUJE U NJEMAČKU! Erdogan se nada poboljšanju odnosa sa Berlinom i okončanju svih t… […]

Komentiraj