DIVOVSKI VULKAN NA ISLANDU PRIJETI ERUPCIJOM: ‘Katla se budi, komore su pune magme, više nije pitanje hoće li, nego kada će eruptirati’

Divovski vulkan Katla na Islandu uskoro bi mogao eruptirati i izazvati novi kaos na nebu iznad Europe. Znanstvenici upozoravaju da Katla na jugu Islanda u zadnje vrijeme pokazuje jasne znakove skore erupcije.

Katla se nalazi u neposrednoj blizini drugog velikog vulkana, Eyjafjallajokulla, koji je snažno eruptirao 2010. godine izazvavši zastoj u zračnom prometu nad Europom i kaos u zračnom prometu diljem svijeta. Erupcija Katle, kažu stručnjaci, mogla bi biti intenzivnija od erupcije Eyjafjallajokulla prije osam godina i pritom osloboditi ogromnu količinu ugljikovog dioksida, piše Daily Mail.

“Više nije pitanje hoće li eruptirati nego kada”

Znanstvenici tvrde kako ima jasnih naznaka da će Katla uskoro eruptirati po prvi puta nakon 1918. godine, nakon točno stotinu godina mirovanja.

“Nije više pitanje hoće li nego kada će eruptirati”, kažu stručnjaci.

Aktivnost Katle, koju prate islandski i britanski znanstvenici, ukazuje na ogromnu erupciju jer su komore već pune magme. Sarah Barsotti, koordinatorica za vulkanske opasnosti u Islandskom meteorološkom zavodu izjavila je The Sunday Timesu kako se ne može točno reći kada će se erupcija Katle dogoditi, već samo da će se dogoditi.

Bit će gadno, u “kotlu” se opet kuha

Katla na islandskom znači kotao, a njena “zakašnjela” erupcija vjerojatno će zasjeniti erupciju vulkana Eyjafjallajokull u 2010. kada je pepeo u zraku nakon erupcije prizemljio stotine zrakoplova i tisuće putnika diljem Europe izazvavši domino-efektom kaos u cijelome svijetu. Barsotti ističe da će utjecaj erupcije na zračni promet ovisiti o njenom intenzitetu i smjeru vjetrova.

Evgenija Ilinskaja, znanstvenica s Instituta za geofiziku i tektoniku na Sveučilištu u Leedsu napominje kako je Katla sve do 1918. godine u prosjeku eruptirala svakih pedesetak godina oslobađajući svakodnevno između 12 i 24 kilotone ugljikovog dioksida. Samo dva vulkana u svijetu emitiraju veće količine ugljičnog dioksida.

“Visokoprecizna mjerenja u zraku i modeliranje atmosferske disperzije pokazuju da je Katla vrlo opasan vulkan i jedan od najvećih vulkanskih izvora ugljikovog dioksida na Zemlji”, kažu stručnjaci sa Sveučilišta u Leedsu.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj