DŽAFEROVIĆ O ONIMA KOJI SU NAPUSTILI STRANKU: SDA će ostvariti bolji rezultat bez njih nego sa njima i još uvjerljivije će potvrditi poziciju najjače političke stranke u BiH

Kandidat SDA za člana Predsjedništva BiH Šefik Džaferović izjavio je u intervjuu za Fokus.ba da su njegovi temeljni vanjskopolitički ciljevi da BiH uđe u NATO najkasnije do 2022. godine, a u Evropsku uniju (EU) najkasnije do 2026. godine. 

Prioritet će mi biti uspostava normalnog i konstruktivnog političkog ambijenta jer je jako teško ostvarivati napredak ukoliko se suočavamo sa destrukcijama i negativnom atmosferom. Za realizaciju zacrtanih planova, koji se odnose prije svega na ekonomski razvoj i integracije, potrebna nam je stabilnost i na njenom uspostavljanju i očuvanju ću predano raditi. Samo tako možemo omogućiti nastavak provođenja reformi, privući strane investitore, otvarati nova radna mjesta i ubrzati ekonomski razvoj države.

Bosna i Hercegovina ima dva osnovna vanjskopolitička cilja, a to su članstvo u Evropskoj uniji i NATO savezu. Da će taj put biti prioritet i u narednom mandatu ne potvrđuje samo moja lična opredijeljenost ka euroatlantskim integracijama, već i postojeći zakoni i odluke koje su članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, ko god da bude izabran, dužni poštovati.

Također, zalagat ću se i za jačanje sigurnosne i vojne saradnje sa SAD i radit ću na razvijanju prijateljskih odnosa sa svim državama koje poštuju BiH – istakao je Džaferović.

Diplomate koje rade u interesu susjednih država

Komentarišući probleme i ograničen uspjeh bh diplomatsko-konzularne mreže, naš sagovornik je kazao da pojedine bh. diplomate rade i u interesu susjednih država.

Bosna i Hercegovina mora imati diplomatsko-konzularnu mrežu koja će biti osposobljena da u cijelosti izvršava sve zacrtane ciljeve vanjske politike, a svaki akter te mreže mora raditi isključivo u interesu Bosne i Hercegovine, a ne, kao što je to bio slučaj sa pojedincima, u interesu susjednih država. Potrebno je kontinuirano usavršavati diplomatske kadrove te je, s tim u vezi, neophodno intezivirati aktivnosti na uspostavljanju diplomatske akademije pri Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i istovremeno nastaviti saradnju sa diplomatskim akademijama zemalja partnera.

Prostor za napredak je veliki, a mehanizmi kojima bi se taj napredak ostvario utvrđeni su i Strategijom vanjske politike, koju je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine usvojilo u martu ove godine i koja predstavlja osnov za vođenje vanjske politike naše zemlje – kazao je kandidat SDA za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda.

Džaferović je govorio i o obilasku bh. gradova tokom kampanje, neregularnostima koje su se već pojavile u izbornom procesu, kritikama koje su upućene njegovoj stranci u proteklom periodu, ali posebno se osvrnuo na one koji su iza različitih razloga napustili ili bili izbačeni iz SDA.

SDA će ostvariti bolji rezultat bez njih nego sa njima

Na pitanje da li će njihovo napuštanje SDA utjecati na izborni rezultat stranke, Šefik Džaferović nije dvojio:

-Hoće. SDA će ostvariti bolji rezultat bez njih nego sa njima i još uvjerljivije će potvrditi poziciju najjače političke stranke u Bosni i Hercegovini. Neki od članova o kojima govorite su nas napustili, neke smo sami odstranili, a svima njima je zajednička izraženija sklonost ka ličnim interesima nego općim. To nije SDA. Za SDA su interesi države i naroda uvijek bili ispred uskostranačkih i ličnih interesa bilo kojeg pojedinca. Zbog toga SDA opstaje kao vodeća politička snaga u Bosni i Hercegovini, a oni koji su je napustili padaju u zaborav i nestaju sa političke scene – zaključio je Džaferović.

 

 

(Global CIR)

 

Komentiraj