NEĆE TO NESTATI NAKON TRAMPA! Maas: Brisel treba pregovarati s Washingtonom s više samopouzdanja, a ne čekati šta će drugi dan biti objavljeno na Twitteru!

Šef njemačke diplomacije Heiko Maas izjavio je kako je u transatlantskim odnosima došlo do strukturalnih promjena na koje Evropa mora biti spremna.
Srodna slika

Maas je u intervjuu za Njemačku novinsku agenciju (DPA) istakao kako je nečuveno da za mnoge odluke Sjedinjenih Američkih Država (SAD) saznaje posredstvom društvene mreže Twitter. Dodao je da i veliki dio američke javnosti o odlukama Bijele kuće saznaje na predsjedničkom nalogu na toj društvenoj mreži.

On je uoči odlaska u New York radi sjednice Generalne skupštine kazao kako se ranije iz Evrope mnogo češće išlo na konsultacije u SAD, a da je to rijedak slučaj od useljenja Donalda Trumpa u Bijelu kuću.

Maas je istakao da Njemačka želi obnoviti intenzivni dijalog i saradnju sa SAD-om.

Došlo je do strukturalnih promjena

“Došlo je do strukturalnih promjena u transatlantskim odnosima. Neće to nestati nakon Trampa. U Njemačkoj, ali i u Evropi moramo biti spremni na to u strateškom smislu”, kazao je Maas.

Ističući kako Evropska unija mora imati više samopouzdanja u odnosima sa SAD-om, Maas je kazao da su ovogodišnji događani bili poučna lekcija Briselu.

“Mi, Evropljani, ne trebamo sjediti kao miš pred zmijom i čekati šta će drugi dan biti objavljeno na Twitteru”, poručio je Maas.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj