RUSIJA OBJAVILA NOVE POJEDINOSTI O OBARANJU AVIONA! Netanyahu: Isporuka sistema S-300 neodgovornoj Siriji opasna po regiju

Ministarstvo odbrane Rusije je iznijelo nove podatke koji pokazuju iz sekunde u sekundu položaj izraelskog aviona i rakete kompleksa S-200. Zaključak – izraelski F-16 se zaista sakrio iza ruskog “iljušina”. Istovremeno Izrael je negodovao zbog isporuke S-300 sistema Sirijskoj arapskoj armiji.

Sve izjave izraelske vojske su lažne

“Obratili smo pažnju na pojedinačne komentare u kojima se pokušava izvrnuti slika ove tragedije. Štaviše, pažljivo smo proučili izjave predstavnika izraelske vojske u kojima se govori da se u trenutku tragedije F-16 nalazio u vazdušnom prostoru Izraela i nije se krio iza ruskog Il-20”, rekao je na brifingu zvanični predstavnik Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Novi podaci su dobijeni sa radara S-400 iz vazdušne baze “Hmejmim”. Oni dokazuju da se izraelski avion zaista sakrio iza Il-20 od sirijske rakete.  Raketa koja se približavala izraelskom avionu je iznenada promijenila pravac leta i krenula na Il-20.  “Na ekranu se jasno vidi pravac leta rakete S-200 koja je lansirana sa sirijskog kompleksa PVO, položaj ruskog i sirijskog aviona. Pritom, prilično jasno se vidi kako je raketa usmerena na izraelski avion”, naveo je Konašenkov.

Jedan od izraelskih aviona se u trenutku tragedije nalazio na visini od 9 do 10 kilometara, na istom azimutu sa ruskim Il-20. Ministarstvo odbrane je iznijelo podatke da se F-16 za vrijeme tragedije nalazio u području pada aviona i da nije odletio, kako je saopštila izraelska strana. On je samo promijenio pravac leta. “Novi podaci dokazuju da je krivica za tragediju Il-20 u Siriji u potpunosti na izraelskoj avijaciji“, naveli su oni.

Sve mirnodopske izjave izraelske vojske o navodnoj neumješanosti izraelske strane u tragediju Il-20 u Siriji su lažne.  “Sve bojažljive izjave predstavnika izraelskog vojnog resora o navodnoj neumješanosti izraelske strane u tragediju pogibije 15 ruskih vojnika su lažne”, rekao je Konašenkov.

Putin zvao Asada: Stiže vam S-300

Ruski predsjednik Vladimir Putin obavjestio je danas sirijskog saveznika Bašara al Asada o skoroj isporuci sistema za protivvazdušnu odbranu S-300 Siriji.

“Ruski predsjednik obavjestio je (Bašara al Asada) o odluci da se donesu dodatne mjere namijenjenje osiguranju bezbjednosti ruskih vojnika u Siriji i jačanju antiraketne odbrane zemlje, uključujući isopruku modernih sistema S-300”, navodi se u saopštenju Kremlja.

S druge strane, Asad je, kako prenose agencije, izrazio žaljenje zbog gubitka ruskog aviona “Il-20” sa 15 ruskih vojnika. “Taj tragični incident rezultovao je smrću ruskih vojnika koji su izvodili plemenitu misiju borbe protiv terorista u Siriji”, izjavio je Asad, prenio je Tass pozivajući se na sirijsku SANU.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu kazao je ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da će snabdijevanje “neodgovornih igrača” naprednim oružanim sistemima povećati opasnost u regiji, prenosi Reuters saopćenje iz Netanyahuovog kabineta.,

Navodi se da je u telefonskom razgovoru obavljenom ubrzo nakon što je Rusija objavila da će u roku od dvije sedmice opskrbiti Siriju raketnim sistemom zemlja-zrak S-300, Netanyahu također kazao da će Izrael nastaviti da štiti sopstvenu sigurnost i interese.

Prethodno je Kremlj objavio da su Putin i Netanyahu razgovarali su o razmještanju ruskog antiraketnog sitema S-300 u Siriji.

“Putin je rekao Netanyahuu da ruske akcije imaju za cilj da zaštite svoju vojsku”, navodi se u saopćenju Kremlja.

Potez Izraela

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu najavio je ranije da će sirijske oružane snage primiti u roku od dvije sedmice moderni sistem raketne odbrane S-300, sposoban da presretne sredstva za zračni napad u krugu više od 250 kilometara i istovremeno pogodi nekoliko zračnih meta.

“Rusija je zbog poteza Izraela primorana da preduzme adekvatne mjere za poboljšanje sigurnosti ruske vojske u Siriji”, istakao je Šojgu, misleći na obaranje ruskog aviona u Siriji za koje Moskva odgovornim smatra zračne snage Izraela.

Ovu odluku Rusije kritizirao je SAD čiji je savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton upozorio da isporuka takvog naoružanja predstavlja “značajnu eskalaciju” ionako već visokih tenzija u regiji.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj