AMERIČKI ZVANIČNICI I MEDIJI: SAD povlače raketne sisteme sa Bliskog istoka?

Sjedinjene Američke Države povlače pojedine protivavionske i raketne baterije sa Bliskog istoka, javlja Reuters, pozivajući se na Wall Street Journal, koji je citirao neimenovane američke vojne zvaničnike.

Rezultat slika za raketni sistem patriot

Pentagon će povući raketne sisteme iz regije narednog mjeseca, piše u izvještaju lista. Četiri raketna sistema Patriot bit će povučena iz Jordana, Kuvajta i Bahreina, izvještava Wall Street Journal.

Tenzije s Kinom i Rusijom

List dodaje da ovo preusmjeravanje obilježava pomjeranje fokusa sa dugogodišnjih sukoba na Bliskom istoku i u Afganistanu. Vojska je sada fokusirana prema tenzijama s Kinom i Rusijom, dodaje se u izvještaju, koji citira neimanovane vojne zvaničnike.

U izvještaju se navodi da su sistemi već deaktivirani, ali je Američka centralna komanda odbila komentirati ove navode, ističe Wall Street Journal.

Zašto Rusija jača svoje sigurnosne veze s Kinom? Podstiču li ih, možda, Sjedinjene Američke Države na takvo zbližavanje? Aleksander Gabuev pokušava dati odgovore na ova pitanja u članku objavljenom u američkom časopisu Foreign Affairs. Smatra da je američko ignoriranje ovakvog približavanja, zapravo, velika greška.

Na početku teksta autor navodi primjer jačanja odnosa između Rusije i Kine te spominje vojnu vježbu u kojoj je, po prvi put u povijesti, učestvovalo 3.200 kineskih i oko 300.000 ruskih vojnika, a održana je u Sibiru prošle sedmice.

Trenutno Rusija i Kina svoje glavne sigurnosne izazove vide negdje drugdje, a njihova zajednička želja da se izbjegne stvaranje protivničkog odnosa bila je još jedan faktor za stabiliziranje odnosa između dvije zemlje.

Pogotovo u svjetlu zaokupljenosti Kremlja dešavanjima u Siriji i Ukrajini, utjecaju rastuće prisutnosti Sjevernoatlanskog saveza duž zapadne ruske granice i jačanja američke odbrane.

S druge strane, kineski lideri se suočavaju sa sve većom napetošću u odnosima s Washingtonom vezano za pitanja sigurnosti i trgovinske razmjene, zatim regionalnim sporovima s Japanom, Filipinima, Vijetnamom i drugim susjedima. Također, Kina nastavlja napore za preuzimanje kontrole nad Tajvanom.

Ističe da vojna vježba “Vostok 2018” nosi jasnu poruku Sjedinjenim Američkim Državama i Evropi: “U slučaju nastavka sankcija protiv nas, poput carinskih nameta i vojnog razmještanja, mi ćemo se ujediniti protiv vas.”

Zaključuje da konvencionalna mudrost u Washingtonu i zapadnim metropolama zanemaruje u kojoj mjeri kratkovide američke politike tjeraju Rusiju i Kinu na još veće približavanje.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj