NASTUPIO KAO PORTPAROL EVROPE PRED SAD-om I KINOM! Macronov govor poslije Trampa ispraćen ovacijama

Francuski predsjednik Emanuel Makron oštro kritikovao u Njujorku svjetske lidere koji gledaju samo svoje interese i poručio da “nacionalizam uvijek vodi ka porazu”.

“Ne dozvolite da naša istorija doživi krah. Naša djeca to gledaju”, poručio je Makron svjetskim liderima, u obraćanju na zasjedanju Generalne skupštine UN u utorak, prenosi danas AP. Francuski predsjednik je priznao da stari svjetski poredak nije uspio da riješi problem rasprostranjene nejednakosti, i pozvao na uspostavljanje “novog svjetskog poretka s humanim licem”.

Uz to, Makron je ukazao na rastući skepticizam prema UN, EU i drugim međunarodnim organizacijama, kao i na “zamor od multilateralizma”, ali je istovremeno upozorio na opasnost od samodovoljnosti i izolacionizma.

Strastveno zalaganje francuskog predsjednika za globalnu saradnju, nakon što je američki predsjednik Donald Tramp neke učesnike zasjedanja razočarao braneći politiku u stilu “Amerika na prvom mjestu”, bio je propraćen gromoglasnim aplauzom u sali.

Francuski mediji prenose da se, govoreći poslije Trampa, Makron založio za multilateralizam, ali i da je nastupio kao portparol Evrope pred SAD i Kinom.

Takođe, pozvao je na rješavanje iranske krize “dijalogom i multilateralizmom”, za razliku od Trampove namjere da izoluje Teheran.

Između ostalog, Makron je svjetskim liderima rekao i da je vrijeme da vlasti prestanu da govore ženama “šta da rade sa svojim tijelima”. Vrijeme je, zaključio je, i da medjunarodna saradnja zaustavi nasilje nad ženama, kojima, kako je istakao, treba dati “zasluženo mjesto” u svjetskom rukovođenju.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj