ODRŽAT ĆE DVA SASTANKA SA MERKELOVOM! Historijska posjeta: Njemački predsjednik uz najveće vojne počasti dočekuje Erdogana!

I Berlin i Ankara žele unaprijediti međusobne odnose – Erdoganova posjeta od 27. do 29. septembra mogla bi biti prvi korak ka tome. Glavni cilj turskog predsjednika Recepa Tayipa Erdogana Njemačkoj, kao što je i rekao je “u potpunosti ostaviti iza nas fazu naših odnosa tokom posljednjih godina”, piše DW.

Državni banket za Erdogana i dva sastanka sa Merkelovom

U petak ujutro će njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier, uz sve vojne počasti, primiti turskog predsjednika u dvorcu Bellevueu. Istog dana navečer će se u Bellevueu održati i državni banket. Kancelarka Merkel neće prisustvovati državnom banketu – kako je potvrdila u ponedjeljak. No, to i nije tako neuobičajeno , jer kancelarka samo u izuzetnim slučajevima prisustvuje takvim prijemima. Međutim, tokom posjete, ona će se dva puta sastati s Erdoganom.

Političar Unije Hardt smatra da prijem u Bellevueu nije samo izraz poštovanja Erdogana, već i same Turske. “Mislim da je u redu da takvo nešto upriličimo za Erdogana”, rekao je Hardt. “Erdogan je jedan od naših ključnih partnera, posebno kada je riječ o sigurnosnoj  i izbjegličkoj politici”.

Turska privreda: ‘Prevelika da bi propala’

Turska ekonomska situacija će tokom Erdoganove posjete Njemačkoj biti ključna tema. Turski predsjednik zastupa tezu da je, kako sam kaže, ekonomija njegove zemlje dovoljno jaka da samostalno prevlada trenutnu krizu.

Njemačka je također zainteresirana za oporavak turske ekonomije. “Do određene mjere je Turska sistemski relevantna, za njemačku vladu je ona ‘prevelika da bi propala‘- u što vjeruje predsjednik Erdogan”, rekao je Kristian Brakel, stručnjak za Tursku pri Fondaciji Heinrich Böll. “Šta Turska želi, to je… odnos koji se zasniva prvenstveno na privrednoj saradnji u zamjenu za saradnju u segmentu sigurnosti, poput tretmana džihadista koji se vraćaju iz Sirije i Iraka… To je možda i jedina vrsta odnosa koje možemo trenutno imati sa Turskom.”

Što se mora dogoditi da se poboljšaju ekonomski odnosi između Berlina i Ankare? Jürgen Hardt kaže kako Turska mora osigurati da se njemačke firme ne moraju brinuti o svojim lokalnim uposlenicima: “[Erdogan] mora prihvatiti da investitori žele pravnu sigurnost i poštivanje ljudskih prava svojih lokalnih saradnika”.

“Znamo da je turska privreda krhka i da ima strukturne probleme”, rekao je ovaj političar Unije. “Osim toga, sadašnja [ekonomska] kriza je proizvod duboke političke krize u Turskoj, a ako se Turska želi ekonomski oporaviti i nada se podršci iz Njemačke, moramo razgovarati o vladavini prava, a ne samo o privredi.”

Uspješna diplomatska inicijativa Bakira Izetbegovića

Sada kada seTurska ponovo pokušava okrenuti ka Njemačkoj i Evropi, Ankara se nada kako će joj Berlin i Bruxelles moći pomoći u ponovnoj stabilizaciji zemlje, nakon što su porasle napetosti između Turske i SAD-a zbog neslaganja oko Sirije, hapšenja američkog pastora u Turskoj i kasnijih ekonomskih sankcija.

Valja napomenuti kako je pored objektivnih razloga koji su uslovili ovo zbližavanje, teren za susret između njemačke kancelarke i turskog predsjednika, već ranije pripremio aktuelni predsjedavajući Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović. Imajući na umu jasan cilj kako je za BiH izuzetno važno da usko sarađuju dvije ključne prijateljske zemlje  (pored SAD-a), Izetbegović je vješto iskoristio nedavni samit država Zapadnog Balkana i EU u Sofiji, ali i kasniji susret sa Merkelovom sredinom ove godine, kako bi izlobirao omekšavanje stava evropskih lidera prema Erdoganu i Turskoj.

Na ovaj način je još jednom potvrdio da se predanim i strpljivim radom diplomatski potencijal BiH, kao države koja predstavlja most između Istoka i Zapada, na najbolji način može iskoristiti za dobrobit svih.

NAKON IZETBEGOVIĆEVOG LOBIRANJA: Merkel pozvala Erdogana u posjetu Njemačkoj

(Global CIR)

 

 

Objavljeno u:

Komentiraj