U CENTRU BARCELONE: Policija se sukobila s katalonskim separatistima

Policija se sukobila u subotu s katalonskim separatistima u centru Barcelone koji su se okupili kako bi protestovali protiv drugog marša u znak podrške policiji koja zahtijeva više plate.

Policija se sukobila s katalonskim separatistima
Separatisti su bacali kante s bojama na policajce, koji su se pokrili štitovima i ulazili su u policijske kombije dok je pločnik na trgu u centru grada ostao šaren od raznih boja. Demonstranti su također bacali projektile na policajce koji su odgovorili palicama kako bi ih odvratili.

Ranije je katalonska policija intervenirala i formirala barijeru kada su separatisti bacili kantu ružičaste boje na čovjeka koji je učestvovao u maršu stotinjak ljudi u znak podrške španskoj policiji. Policajci su koristili palice kako bi odvratili separatiste i razdvojili suprotstavljene grupe.

Separatisti su ispunili trg u centru Barcelone, od kojih su mnogi tu proveli i prethodnu noć kako bi prinudili regionalnu vladu  da izmjeni rutu marša pristalica španske policije.

Napetosti su visoke u španskoj sjeveroistočnoj regiji Kataloniji prije obilježavanja godišnice u ponedjeljak nelegalnog referenduma koji je bio umrljan nasiljem kada su se pripadnici španske nacionalne policije i Civilne garde sukobili s glasačima i povrijeđeno je na stotine ljudi.

Prije dvije sedmice policija je morala intervenirati kako bi razdvojila dva posebna skupa katalonskih separatista i španskih unionista u Barceloni, regionalnoj prijestolnici.

Ankete javnosti i nedavni izbori pokazuju da je oko 7,5 miliona stanovnika regije skoro ravnopravno podijeljeno na pristalice i protivnike secesije, prenosi Associated Press.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj