(VIDEO) ‘PLOD LJUBAVI’: 300 metara duga paučina prekrila obalu Grčke

Stanovnici Aitolika, gradića u zapadnoj Grčkoj, nedavno su se probudili i primijetili da su njihove plaže prekrivene paučinom koja je djelo zaljubljenih paukova.

images 2018 09 mreza 493336817

Ispostavilo se da je masivna mreža duga 300 metara, koja se proteže preko obale, plod ljubavi paukova. Ispod mreže grmlje izgleda savijeno, a lišće palminog drveta kao da je zamrznuto. A ispod svega, zaljubljeni parovi paukova zauzeti su izgradnjom, hranom, i naravno, reprodukcijom.

Marija Cazaki, vanredni profesor na odjeljenju za biologiju i genetiku na Demokratskom univerzitetu u Trakiji, kaže da je ova pojava sezonska.

“Ovaj fenomen koji smo vidjeli u Aitoliku nije presedan”, kaže Marija Cazaki. “To je sezonski fenomen koji se pojavljuje uglavnom na kraju ljeta i početkom jeseni, a izazvan je od paukova roda Tetragnata.

Tetragnata paukove ponekad nazivamo i “izduženi pauci”, zbog njihovih izduženih tijela. Žive po čitavom svijetu u blizini vodenih staništa i odlični su graditelji mreža. Ove mreže se ne prave samo zbog hvatanja plijena, već i zbog gniježdenja.

Obale prekrivene mrežom djeluju i prelijepo i grozno u isto vrijeme. “Postoji ogroman broj mužjaka i ženki koji se pare ispod ovih mreža”, kaže Cazakova. “Sve ovo je rezultat povoljnih uslova koji su omogućili stvaranje ove ogromne populacije”.

Topla temperatura i visoka vlažnost priobalne Grčke pomažu u stvaranju uslova za parenje paukova, kao i povećanju plijena u vidu komaraca. Paukovi Aitolika vjerovatno će nastaviti parenje dovoljno dugo da osiguraju sljedeću generaciju, a zatim umru, bez ikakvog trajnog oštećenja po okolinu.

(Global CIR/National Geographic)

 

Komentiraj