MAKEDONIJU ČEKA NOVA KRIZA VLASTI? Premijer traži od oporbe da prizna rezultat referenduma; ‘Druga solucija su izbori i to odmah!’

Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je nakon zatvaranja birališta i rezultata izlaznosti na referendumu o Dogovoru o imenu do 18,30 sati, koji iznose 34,09 posto, da oporbeni VMRO-DPMNE treba ispoštovati odluku većine građana koji su glasali na referendumu.

“Očekujemo od zastupnika VMRO-DPMNE da ispoštuju demokratsku odluku većine građana koji su glasali, u suprotnom, morat ćemo iskoristiti još jedno demokratsko sredstvo, što podrazumijeva izvanredne parlamentarne izbore, odmah”, rekao je Zaev.

Predsjednik najjače oporbene stranke Hristijan Mickoski poručio je pak danas da neće glasati na referendumu i vrlo je teško očekivati da će VMRO-DPMNE priznati rezultate referenduma na koji nije izašlo minimalno 50 posto građana.

Podsjetimo, tek bi s izlaskom većine građana referendum bio pravovaljan, ali ne i pravno obvezujuć. Inače, za promjenu imena je potrebna dvotrećinska većina u parlamentu.

Makedonci su glasali na referendumu o promjeni imena u “Republika Sjeverna Makedonija”, kako bi završilo desetljeća dug spor s Grčkom koji je blokirao put prema članstvu u Europskoj uniji i NATO-u.

Državno izborno povjerenstvo objavilo je da je do 18,30 sati na referendumu glasalo 34,09 posto birača.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj