OSUDA SRBIJANSKE REPRESIJE: U Crnoj Gori osvanuli plakati “Nikad više 1918.”

U više gradova u Crnoj Gori jutros su postavljeni plakati s natpisom “Nikad vise 1918.” u kojima se optužuje Srbiju za ”nemilosrdnu odmazdu i represiju nad narodom Crne Gore”. U tekstu se spominje teror Srbije, njene vojske, izdajnika u njenoj službi i svih ostalih koji su između listopada 1918. i kolovoza 1929. usmrtili više od 3200 ljudi i to na nehuman, brutalan način.

Plakati su sada postavljeni jer se bliži ”100.obljetnica od zločina i sramote bijelog terora”. Također se spominje kako je opljačkano i zapaljeno više od 5800 crnogorskih domova i drugih objekata.

“Hapšenja, mučenja i zatvaranja prošlo je više od 4700 muškaraca, žena i djece. Prognano je ili prisiljeno na egzil više od 3000 crnogorskih porodica. U gotovo svakom naselju kroz koje su prošle srpske kaznene jedinice vršena su silovanja djevojaka i žena uslijed kojih je veliki broj njih poslije činio samoubojstva davljenjem ili vješanjem. Čitava Crna Gora prošla je kroz sramoćenja neviđena u njenoj cjelokupnoj povijesti”, piše na plakatima.

Podsjetimo, prema ranijem pisanju crnogorskih medija, vladajuća Demokratska partija socijalista razmišlja da predloži parlamentu rezoluciju o poništenju odluka Podgoričke skupštine iz 1918.

Podgorička skupština 1918, čiji je zvanični naziv Velika narodna skupština, prema tumačenju aktuelnih vlasti u Crnoj Gori i dijela historičara, ustanovljena je suprotno tada važećem Ustavu države Crne Gore i njenom pravnom poretku.

Skupština je 26. novembra 1918. donijela odluku kojom je ukinuta država Crna Gora, njena teritorija unitaristički sjedinjena (pripojena) teritoriji države Srbije i njen narod inkorporiran u srpski.

Zvanična Podgorica smatra da je tada ukinuta suverena, međunarodno priznata država koja je imala ustav, vladaoca, Narodnu skupštinu, kao ustavotvorni i zakonodavni organ, vladu, pravni poredak.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj