PARIS FASHION WEEK: Namjerno skromna odjeća istinske elegancije

Davnih 60-ih godina prošlog stoljeća, moda je postala planetarna aktualnost. Stil epohe je nezaboravan: mini suknje, vinilske čizmice i futurizam! Nakon hippy ležernosti slijedećeg desetljeća, 80-te godine su se odlikovale kostimima uspješnih poslovnih žena, raskošnim naramenicama i “power dressingom”. Zadnji period je obilježen “misaonim minimalizmom” i trendovima elegantnih junakinja. 

 Pokrivena sezona

Novi milenij donio je porno-chic uticaje i bling-bling tendencije. Stručnjaci su, upravo, identificirali najznačajnije kakrakteristike drugog desetljeća novog stoljeća: prekrivanje, odjevena ramena i volumene koji brišu konture tijela. Pristojne siluete su najvjerovatnije, reakcija na predhodne kričavosti, šljokice i svjetlucanja, možda sekundarni fenomen nazvan “skromna moda” pošto su očiti i vjerski uticaji čovječanstva. Ako je ranije bilo teško uspostaviti odnos garderobe i politike, danas je  to ostvarljivo. Činjenica je neoboriva iako ne treba zaboraviti kako su labeli poput Comme des Garçons predstavljali prostranu odjeću obilježivši pokret “crows“, ali nikako pristojnu modu.

Piše: Džana Mujadžić

Simboli pokrivajuće estetike koja je preplavila planetu, u Parizu dobijaju lokalne odlike blage raskalašenosti: Na čuvenom trgu Trocadéro kreator branda Yves Saint Laurent, Anthony Vaccarello, znalački je spojio erotske elemente ženske mitologije: grudi, bokovi, pozadine su se ocrtavali  zahvaljujući  kreomatskim urletima, skalpel krojevima i providnim, veoma sugestivnim  materijalima. Na čistom zraku ostvareno je fashion sjećanje na Palomu Picasso. Činilo se kako manekenke šetaju po vodi zahvaljujući podijumima sa zrcalima i ogromnim fontanama, koje krase susjedstvo slavnog tornja gospodina Eiffela.

Snaga marke je pokazana i slavnim uzvanicama poput Catherine Deneuve, Charlotte  Gainsbourg, Kate Moss, Cindy Crawford. Poznate dame su bile smještene u aleji lažnih bijelih palmi podsjećajući na Los Angles u kojemu je brand, zadnjih godina doživio poseban preporod. U Parizu su predstavljene nesvakidaašnje western košulje, čizme od pitonske kože, plišani hippy kaputići, bluze sa žabicama koje je davno odijevao Jimi Hendrix te odjeća Sylvie Vartan koju je osnivatelj kuće kreirao 60-ih i 70-ih godina. Umjetnički direktor je lansirao  večernju odjeću pa su samouvjerene manekenke, dobro našminkanih očiju  i podignute kose, šetale u bodyjima sa mnoštvom izreza i vrtoglavim dekolteima te muslinskim haljinama koje su otkrivale prestižne anatomske odlike

Christelle Kocher je zatvorila prvo poglavlje svoje marke Koché koju je započela kreirati u rujnu 2015. godine, na Četvrtastom trgu pariskog futurističkog zdanja Forum les Halles. Prošlog lipnja je predstavila kolekciju “Croisière” na mostu Danielle Casanova u Marseilleu pred brojnim obožavateljima i neofitima.  Prvi put u Gradu svjetlosti poseban show u prostoru bez publike, u podzemlju zgrade Komunističke partije Francuske!

Novi materijali

Kreatorica je adaptirala  nogometne majice i radne kombinezone, našivima čipke ili  metalnih motiva afričkih dashiki ili ukrasima od metala koji podsjećaju na načine berberskog tetoviranja. Pripremila je i  modele u stilu zapadnjačkog gipao koji miješa “cheap” parisku tipografiju. Pokazane su bailaora haljine plesačica flamenca kojima su uklonjene folklorne odlike i zamijenjene čuvenom pariskom elegancijom.

Dries Van Noten model mladim designerima zbog dugovječnosti njegovog istoimenog branda kojim upravlja

već 30 godina, priredivši prošlog lipnja iznenađenje prodajom većine udjela marke španjolskom “Puigu“, u čijem sklopu djeluju marke Paco Rabanne ili Jean-Paul Gaultier . Oslobođen suvišnog bavljenja birokracijom, posvetio se kreiranju ostvarivši modele 100% DNV, lepršave, suvremene i elegantne alternative odjeći sa red carpeta. Njegova Luise Cassati je oduševila u opravi od plastičnih jezika.Pokazao je i  naslikane, pamučne mantile  te kombinezone vatrogasaca sa “disco” resama. Tkanine su posuđene workerwearu, tehničke, vinil ili od svile proizvedene na način ostvarivanja papira.

 


(Global CIR/Džana Mujadžić)

 

Komentiraj