PROTEST PROTIV OKUPATORA: Palestinci stupili u opći štrajk

Općim štrajkom upozorenja Palestinci danas protestiraju zbog izraelskog Zakona o jevrejskoj državi naciji i izraelski okupatorski plan rušenja palestinskih naselja u Khan al-Ahmaru.

Štrajku su se pridružili svi Palestinci u okupiranim regijama Istočnog Jerusalema i Zapadne obale, kao i u blokiranoj Gazi. Zbog štrajka na Zapadnoj obali su danas zatvorene sve institucije, škole i banke, a usluge ne pruža ni javni prevoz.

Zatvorene su i sve radnje, uključujući i benzinske pumpe i pekare, pa se doima da je život stao u Zapadnoj Obali. Sve trgovine su zatvorene i u okupiranom Istočnom Jerusalemu, uključujući i one u starom jezgru grada i kompleksu Al-Akse.

Član Upravnog odbora Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) Vasil Abu Yusuf za AA je kazao kako štrajk podržavaju i svi Palestinci koji žive na teritoriji Izraela.

Tokom štrajka će širom Palestine biti organizirani mirni protesti. Želimo poslati poruku okupatorima i cijelom svijetu da smo protiv izraelskih ugnjetavanja palestinskog naroda i protiv zakona o Izraelu kao jevrejskoj državi“, kazao je Yusuf.

Vlasti Izraela spremaju rušenje naselja u regiji Khan al-Ahmar koju naseljavaju palestinski beduini, a cilj projekta je odvojiti okupirani Istočni Jerusalem od ostatka palestinskih regija i spojiti ilegalno izgrađena jevrejska naselja koja se pružaju od Tel Aviva do Erihe.

Izrael već godinama provodi plan zauzimanja Zapadne obale koji se ogleda u kontinuiranom progonu Palestinaca i izgradnji ilegalnih naselja za jevrejske doseljenike na toj zemlji.

Izraelski sud pravde u maju je naredio rušenje škole u Khan al-Ahmaru u kojoj je nastavu pohađalo 170 učenika iz te i susjednih palestinskih regija.

Palestinci se oštro protive i “Zakonu o jevrejskoj državi” koji je u julu ove godine usvojen u izraelskom parlamentu, Knessetu, napominjući da taj zakon legitimiše diskriminaciju prema Palestincima koji čine oko 20 posto stanovništva Izraela.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj