MOJE TIJELO, MOJ IZBOR! Parižanke protestuju protiv spolnog nasilja

Pored mnoštva kulturnih, sportskih i modnih događaja koji plijene pažnju medija cijelog svijeta, ženski protesti održani prošlog vikenda na trgu République u 11. okrugu Grada svjetlosti privuklI su posebno zanimanje javnosti.

Upriličen je masovni “die-in”, veoma efikasan jer su se na prostranom trgu skupili brojni stanovnici, ali i turisti koji još uvijek opsijedaju Pariz.

Moje tijelo, moj izbor

Prema rijecima Suzy Rojtman članice poznatog pokreta “Sve mi”/Nous toutes/, radi se o operaciji “stisnute šake”. Aktivistice su legle na glatke ploče, predstavljajući žrtve spolnog nasilja. U Francuskoj svaki drugi dan umre jedna žena od udaraca bračnog ili životnog suputnika kao i nepoznatih napadača koje nikada nije susrela ranije.

Učesnice manifestacije su ostavile tragove tijela, koje su im druge žene iscrtale na trgu bijelom bojom. Ostavljeni su i natpisi o ženskim urbicidima smatranim političkim zločinima. Mnoštvo učesnica protesta nosilo je panoe sa natpisima: “Moje tijelo, moj izbor”, “Sve mi zajedno”, “Ne, je ne”!

Piše: Džana Mujadžić

Kolektiv “Nous toutes” nastao je ujedinjenjem različitih ženskih i feminističkih grupacija kao i članova građanskog drustva.

-Godinama manifestiramo, ali od nastanka pokreta “Me too” i “Balance ton porc”/Baci tvoju svinju/, nastojimo umnožiti ženske, društvene mreže, aktivirati osobe oba spola koje ne vole ovakvo traženje prava. Cilj je prevencija zločina nad ženama kao i podrška koja nam je potrebna 24. studenog, kada se obilježava  međunarodni Dan borbe protiv nasilja nad ženama. Organizirat ćemo veliki marš protiv spolnog nasilja, na kojem će učestvovati vise tisuca osoba koje će doci u Pariz, iz svih dijelova Francuske.

Homofob i ženomrzac

Nedaleko od prve manifestacije, također na čuveenom i velikom pariskom trgu, drugi protesti su okupili brojne učesnike: Brazilke su došle u Europu, najprije u “prijestolnicu” Starog kontinenta, kako nazivaju Pariz, objaviti nedjela Jaira Bolsonera, predsjedničkog  kandidata ultra desnice, nedavno izbodenog nožem. Favorit budućih izbora pokrenuo je četiri milijuna Brazilki, koje su se okupile u zajednički pokret pa nakon Brazila protestuju u svim svjetskim metropolama.

-Nije samo povlašteni kandidat krajnje desnice, vec homofob i ženomrzac koji je izjavio kako ‘ružne žene ne zaslužuju biti silovane’! Moramo se organizirano boriti protiv ovakvih izjava- kazala je Elisa iz Rio de Janeira

 

(Global CIR/Džana Mujadžić)

Komentiraj