PUTIN PRVI PUT O BIVŠEM RUSKOM ŠPIJUNU: Skripalj je običan špijun, đubre i izdajica!

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio da je Sergej Skripalj običan špijun, đubre i izdajica svoje zemlje.  Govoreći o Siriji kazao je da sve strane trupe trebaju napustiti tu zemlju i da bi to uradila i Rusija ako bi od nje Damask zatražio.

Prvi put javno o Skripalju

Podsjetimo, bivši ruski dvostruki agent otrovan je u martu u engleskom gradu Solzberiju, zajedno s kćerkom Julijom. Oni su nađeni bez svjesti pored klupe u parku. Nakon analiza utvrđeno je da su otrovani nervnim agensom “Novičok” koji se, kako tvrdi Velika Britanija, proizvodi jedino u Rusiji.

Ovo je prvi put da je Putin išta direktno rekao o Skripalju, čiji slučaj je toliko zategao odnose Rusije i Velike Britanije da su dvije zemlje međusobno protjerale ambasadore.

Na današnjoj konferenciji za medije, Putin je rekao da se Skripalj u pojedinim medijima pominje kao borac za ljudska prava. On je, jednostavno špijun. Izdajnik svoje zemlje. Postoji takva stvar – biti izdajica svoje zemlje. On je to,”, kazao je Putin na međunarodnom energetskom forumu koji se održava u Moskvi.

“Zamislite da u vašoj zemlji postoji osoba koja ju je izdala. Kako bi ste ga vi tretirali? On je jednostavno đubre”, kazao je Putin i dodao da je Skriplaj sarađivao sa stranim tajnim službama nakon što je otpušten iz ruske tajne službe.

 Strane trupe da se povuku iz Sirije, i mi ćemo

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da Moskva želi da se sve strane vojne snage povuku iz Sirije po završetku rata i istakao da bi i ruske snage to učinile kada bi sirijska vlada zatražila, javlja AP.

U građanski rat u Siriji, Rusija se umiješala 2015. pružajući podršku dugogodišnjem savezniku, predsjedniku te zemlje Bašaru al Asadu i pružajući pomoć vladi da ponovo zauzme veliki dio teritorije koji je bio pod kontrolom pobunjenika.

Agencija podsjeća da Rusija trenutno upravlja vazdušnom i vodenom bazom u Siriji.

Kremlj je kritikovao umiješanost američke vojske u Siriji navodeći da za tako nešto nije bilo odobrenja ni od strane UN ni sirijske vlade.

Kako britanski Rojters prenosi, Putin je kazao da je prisustvo američkih snaga u Siriji narušilo karakter Ujedinjenih nacija.

Govoreći na konferenciji o energiji u Moskvi, Putin je kazao da bi sve inostrane trupe trebalo da napuste Siriju nakon završetka rata, a na pitanje da li bi je i ruske snage napustile, on je odgovorio potvrdno, pod uslovom da sirijska vlada to zatraži.

 

(Global CIR/Agencije)

 

Komentiraj