EVROPSKI ŠAMAR WASHINGTONU: I Švajcarci se pridružuju platnom sistemu koji ne uključuje SAD

Švajcarska je riješila da se pridruži novom međubankarskom platnom sistemu nezavisno od SAD.

Slikovni rezultat za Å¡vicarska

Bern će učestvovati u bilo kom novom platnom sistemu, ukoliko bi to stvorilo alternativu globalnom sistemu za transakcije SWIFT, rekao je švajcarski ambasador u Moskvi Iv Rosier.

“Stav Švajcarske u vezi sa stvaranjem kanala za plaćanje koji ne uključuje SAD malo je vjerovatno da će se razlikovati od stava drugih zemalja”, rekao je Rosier za RIA Novosti.

Dodao je da njegova zemlja može da učestvuje u uspostavljanju alternative SWIFT-u.

“Ako u finansijskom sektoru postoje neki novi događaji, mi ćemo ih pažljivo pratiti…Ukoliko se pojavi novi platni sistem, svaka zemlja će u tome učestvovati, uključujući i nas, naravno, zašto da ne”, rekao je diplomata.

SWIFT je osnovan u Belgiji, ali njen odbor uključuje rukovodioce iz američkih banaka. Trenutni zakon omogućava administraciji da djeluje protiv banaka i regulatora širom svijeta.

Podržava većinu međubankarskih veza, povezujući više od 11.000 finansijskih institucija u više od 200 zemalja.

Ranije ove nedjelje, šefica spoljnih poslova EU Federika Mogrenini izjavila je da su preostali potpisnici iranskog sporazuma o nuklearnoj trgovini sarađivali na stvaranju nove platforme koja ne bi podrazumijevala slanje novca preko SWIFT-a, globalnog sistema za transakcije.

Ovaj korak slijedi kontroverznu odluku američkog predsjednika Donalda Trampa da se povuče iz nuklearnog sporazuma i ponovo uvede sankcije protiv Teherana. Vašington je takođe zaprijetio sankcijama zemljama koje posredno posluju s Iranom.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj