LIDER HAMASA U PRVOM INTERVJUU ZA IZRAELSKE MEDIJE: ‘Ne želimo novi rat’

Lider Hamasa, palestinskog pokreta otpora u Gazi, Yahya Sinwar poručio je da ne želi novi rat protiv Izraela.

Slikovni rezultat za Sinwar

“Novi rat nije ni u čijem interesu, a u našem sigurno nije. Ko bi se želio suprotstavljati nuklearnoj supersili. Ratom se ništa ne postiže”, kazao je Sinwar u intervjuu za izraelski list “Yediot Ahronot”.

To je prvi intervjuu lidera Hamasa za neki izraelski medij, a Sinwar je istakao da se na to odlučio, jer vidi istinsku priliku za promjene.

Intervju je radila novinarka Francesca Borri koja ima dvojno izraelsko i italijansko državljanstvo.

Borri je u Gazi provela pet dana tokom snimanja intervjua, a cjelokupan tekst intrvjua će biti objavljen u petak u izraelskom listu “Yedioth Ahronot” i italijanskom “La Repubblica”.

“Kada kažem ljudima da sam upoznala Sinwara, svi me pitaju gdje je to bilo, jesam li ga srela u tunelu ili tajnom bunkeru duboko pod zemljom. Ne, kažem im, većinu vremena smo proveli u njegovom uredu u Gaza Cityju”, napisala je novinarka Borri po povratku u Izrael.

U objavljenim dijelovima intervjua Sinwar je kazao da neće odustati od borbe u Gazi, ali da ne želi nove ratove.

“Ono što želim je okončanje opsade Gaze. Moja prva obaveza je da radim u interesu mog naroda, da ih štitim i branim njihova prava i nezavisnost”, poručio je lider Hamasa.

Sinwar je optužio Izrael za aktuelnu krizu i eskalaciju nasilja na granicama Gaze koja je već 12 godina pod izraelskom blokadom.

“Odgovornost je na onima koji su zatvorili granice, a ne na onima koji žele da se granice otvore”, poručio je Sinwar.

On je komentirao i aktuelne pregovore o primirju između Hamasa i Izraela i kazao da sporazum još nije postignut, ali da su Hamas i većina palestinskih frakcija voljni potpisati i poštovati prekid sukoba.

“Trenutno postoji samo izraelska okupacija. Važno je da pojasnimo da ćemo se braniti u slučaju da budemo napadnuti i u tom slučaju bismo imali novi rat”, kazao je Sinwar.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj