18 GODINA OD PROTESTA 5. OKTOBRA I RUŠENJA MILOŠEVIĆA: Tadašnji učesnici u vlasti Slobodana Miloševića ponovo zauzimaju najvažnije položaje u zemlji!

Danas se navršava 18 godina od velikih demonstracija u Beogradu kojima je 5. oktobra 2000. okončana vladavina Slobodana Miloševića.

Povezana slika

Godišnjicu demokratskih promjena u Srbiji Demokratska stranka oblježit će izložbom fotografija “U inat zaboravu”, u prostorijama stranke na Vračaru, a otvaranju izložbe će prisustvovati lider DS-a Zoran Lutovac, predsjednik Nove stranke Zoran Živković i predsjednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić.

Tim povodom će Građanski blok 381 (Pokret slobodnih građana, Zelena ekološka partija – Zeleni, Mađarski pokret, Šumadijska regija i Koalicija Tolerancije) organizovati protestnu šetnju sa platoa ispred Doma Narodne skupštine.

Demonstracije u Beogradu izbile su pošto je Milošević odbio da prizna rezultate izbora za predsjednika SR Jugoslavije. Na izborima 24. septembra 2000. Milošević je izgubio od kandidata DOS-a i lidera Demokratske stranke Srbije (DSS) Vojislava Koštunice.

Demonstranti su na plato ispred tadašnje Savezne skupštine, a danas Doma Narodne skupštine, stigli iz čitave Srbije u kolonama automobila, autobusa i kamiona dugačkim desetine kilometara, probijajući buldožerima policijske blokade na putevima.

Već u prepodnevnim satima policija je upotrijebila suzavac kako bi spriječila demonstrante da uđu u Skupštinu, ali bezuspješno. Zgrada Savezne skupštine je demolirana i zapaljena, kao i zgrada RTS-a u Takovskoj ulici.

Policija je ubrzo prestala da pruža otpor i mahom se pridružila građanima.

U večernjim satima 5. oktobra 2000. građanima se sa terase Skupštine Beograda obratio novi predsjednik SRJ Vojislav Koštunica, a narednog dana, 6. oktobra, Milošević je priznao izborni poraz i čestitao Koštunici.

U demonstracijama je poginula Jasmina Jovanović iz Miloševca kod Velike Plane, koja je pala pod točkove kamiona. Momčilo Stakić iz Krupnja preminuo je od posljedica srčanog udara. Povrijeđeno je 65 ljudi.

Poslije 18 godina, tadašnji učesnici u vlasti Slobodana Miloševića ponovo zauzimaju najvažnije položaje u zemlji.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u to vrijeme bio je ministar informisanja, potpredsjednica tadašnje savezne vlade Maja Gojković sada je predsjednica Skupštine Srbije, bivši istaknuti član JUL-a Aleksandar Vulin ministar je odbrane, dok je portparol SPS-a Ivica Dačić ministar spoljnih poslova.

Vojislav Koštunica koji je kao kandidat DOS-a izabran za predsednika SRJ, povukao se iz politike, a premijer Zoran Đinđić ubijen je 12. marta 2003. godine ispred zgrade Vlade Srbije.

Slobodan Milošević umro je 2006. godine u haškom zatvoru, a njegova supruga i bivša predsednica JUL-a Mirjana Marković nalazi se u Rusiji, gde je dobila azil.

 

(Global CIR/B92)

Komentiraj