POKAZATI SPREMNOST NA KOMPROMISE POSLIJE IZBORA! Hahn: Evropska komisija očekuje osiguranje nesmetanog izbornog procesa

Evropska komisija očekuje od domaćih vlasti osiguranje nesmetanog izbornog procesa i brzo formiranje vlasti širom zemlje nakon izbora. Na političkim liderima je da preuzmu odgovornost i pokažu spremnost na kompromis za rješavanje pitanja neposrednih izbora u Dom naroda Federacije BiH.

“Napori ambasadora EU i američke ambasadorice u BiH osigurali su okvir koji olakšava iznalaženje rješenja. Održavanje izbora i provedba izbornih rezultata, uključujući odgovarajuće funkcioniranje institucija, jesu osnovni demokratski preduvjet za bilo koju zemlju koja teži članstvu u EU. Jednostavno, nije opcija da izborni rezultati postanu talac stranačkih interesa”, poručio je komesar EU za proširenje Johannes Hahn.

On je naglasio i da „opći izbori 7. oktobra predstavljaju važan moment za građane BiH”. Na njima je da demokratski biraju svoje predstavnike. Hahn ističe i da je Unija snažno prisutna u BiH.

“Snažno smo fokusirani na vas. Zemlja je podnijela zahtjev za članstvo u EU u februaru 2016. godine, što je bila prekretnica u našem pristupu, jer sada počinjemo s procjenom BiH po svim kriterijima za članstvo u EU. Komisija sada priprema mišljenje po zahtjevu BiH za članstvo i raduje me dostavljanje odgovora na dodatna pitanja iz Upitnika u narednim sedmicama. Naše buduće mišljenje predstavlja mapu puta za daljnje sveobuhvatne reforme u evropskim integracijama zemlje i daje ulazne podatke za planove rada domaćih vlasti u BiH”, kaže on.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj