CILJ SMANJITI BROJ SAOBRAĆAJNIH NESREĆA: Hondini automobili će moći da “vide kroz zidove”

Kompanija Honda razvija novi sistem koji se zove “Smart Intersection”, a koji je dizajniran sa ciljem da se smanji broj saobraćajnih nesreća na raskrsnicama. Ovaj sistem je baziran na tehnologiji povezanosti vozila i svega što se oko njih nalazi (vehicle-to-everything).

Hondini automobili će moći da "vide kroz zidove"

Naime, japanski proizvođač automobila je održao prezentaciju svog novog sistema, koji senzore na vozilu povezuje sa semaforima i saobraćajnim znakovima na raskrsnicama, kako bi se spriječile potencijalne nezgode. Na toj prezentaciji je napomenuto i da se oko 40% od ukupnog broja saobraćajnih nezgoda dešava upravo na raskrsnicama.

Naime, ovaj sistem koristi softver za prepoznavanje objekata ugrađen u modelima kompanije Honda, koji ostvaruje interakciju sa kamerama postavljenim na raskrsnicama, što mu zapravo omogućava da “vidi” kroz i oko zidova zgrada ili kuća u blizini.

Predstavnici kompanije su naveli da vjeruju da je ova tehnologija zapravo korak naprijed ka pametnijoj i bezbjednijoj vožnji, te da će taj sistem “igrati važnu ulogu u ostvarenju sna o saobraćajnoj utopiji”.

Ukratko, sistem se sastoji od četiri kamere koje su postavljene na semaforima ili saobraćajnim znakovima na svakom uglu raskrsnice, koje snimaju video iz ptičje perspektive i senzora na vozilima.

Zahvaljujući tome, Hondin softver prepoznaje vozila i druge pokretne objekte (pješake, životinje i sl), te sistem upozorava vozača.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj