KAKO PROTIČE IZBORNI DAN?! Političari obavili građansku dužnost, zabilježeno nekoliko incidenata, događaj dana skandalozne poruke SDP-ovog kandidata Šefiku Džaferoviću

Većina biračkih mjesta za redovno glasanje u BiH zatvorena je u 19 sati.I zborni proces u cijeloj BiH se odvijao nesmetano uz manje incidente na pojedinim biračkim mjestima koji nisu ugrozili rad biračkih odbora. Tokom dana svoju građansku dužnost obavili su brojni političari, a neki od njih, poput SDP-ovca Irfana Čengića potrudili su se napraviti skandal. Čak i ljudi u poznim godinama su izašli na glasanja, a među njima i Hajrija Skopljak sestra prvog predsjednika Predsjedništva R BiH Alije Izetbegovića.

17:00 Press konferencija CIK-a: Izlaznost na izborima sve veća, do 15 sati glasalo 37,21 posto građana!

Prema podacima Centralne izborne komisije, do 15 sati na opće izbore u BiH izašlo je 37,21 posto registrovanih građana. CIK je pozvao sve registrovane birače da se odazovu i iskoriste svoje demokratsko pravo glasanja danas do 19 sati.

U usporedbi s prethodnim općim izborima 2014. godine, kada je do 15 sati na izbore izašlo 36,6 posto registrovanih građana, možemo reći da su građani ovoga puta izašli u većem broju.

Prisjećanja radi, spomenimo da je na općim izborima 2010. godine u 15 sati regiustrovana izlaznost od 36,1 posto.

Najveća izlaznost je zabilježena u Drvaru, Ribniku, Banovićima, Kupresu, Šehovićima, Han Pijesku, Istočnoj ilidži, Istočni Stari Grad, Trnovo, Kalinovik i drugi. Sve navedene općine imaju izlaznost iznad 50 posto.

Predsjednik CIK-a Branko Petrić rekao je da bi što više građana trebalo izaći na izbore te da će svaki birač koji se u 19 sati zatekne na glasačkim mjestima imati priliku da da svoj glas.

Desila su se četiri incidenta u FBiH između 11 i 15 sati, a ti slučajevi su riješeni, kao i slučajevi četiri incidenta u istom periodu u Republici Srpskoj. Jedan ozbiljniji incident desio se u Bijeljini jer je zbog uništenja glasačke kutije glasanje pauzirano na jedan sat.

15:00 Press konferencija CIK-a

Predsjedavajući Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine Branko Petrić rekao je danas u Sarajevu da je na općim izborima u BiH do 11 sati glasalo 11,41 posto birača, bez podataka iz Doboja, Bijeljina i Brčkog.

Petrić je rekao da je najduže kašnjenje s otvaranjem biračkog mjesta iznosilo 70 minuta, ali da niko neće biti oštećen za pravo glasa, jer će svim biti omogućeno da glasaju i ako bude bilo potrebno, biće produženo vrijeme za glasanje na tim mjestima.

Predsjedavajući CIK-a je rekao da je na jednom glasačkom mjestu već završeno glasanje, a da na jednom nije ni otvoreno.

“U Ambasadi BiH u Australiji glasanje je prije dva sata završeno, a u Generalnom konzulatu u Chicagu nije ni počelo”, rekao je Petrić.

Dodao je da su u stalnoj komunikaciji sa svim bezbjednosnim agencijama u BiH i da u potpunosti funkcionišu Operativni štab i Radna grupa za bezbjednost izbora, da ih izvještavaju da nema apsulutno nikakvih neuobičajenih situacija i problema.

“Također smo u komunikaciji s Tužilaštvom BiH koji nemaju potrebe za angažmanom. Pet dežurnih tužilaca je spremno za sve što bi moglo da ugrozi izbore”, rekao je Petrić.

Napomenuo je da se od 78.000 listića iz inozemstva vratilo 54.000, od čega 48.000 paketa osoba koje su glasale i 6.000, od čega polovina iz Hrvatske, neuručenih koverti. Petrić je rekao da je to sljedeća stepenica koja je obesmislila sve pokušaje izbornog inženjeringa.

Petrić je kazao da je izlaznost na nivou BiH 11,41 posto u 11 sati, što je za manje od tri posto u odnosu na 2014. godinu kada je iznosila 14,22 posto, ali da to nije tačno, zato što se u ovoj sadašnjoj procjeni izlaznosti ne nalaze Doboj, Brčko i Bijeljina, jer nisu poslali podatke na vrijeme. On smatra da je postotak izlaznosti sličan kao prije četiri godine.

Najveća izlaznost je u manjim sredinama, kazao je Petrić, kao što su Kalinovik, Istočni Stari Grad, Trnovo, Istočna Ilidža, Rogatica, Banovići, Berkovići, Ribnik…

OČEKUJEM SNAŽNU POBJEDU! Na biračkom mjestu u Zenici glasao Šefik Džaferović

Bakir Izetbegović u pratnji supruge glasao u Sarajevu

Predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik SDA Bakir Izetbegović u pratnji supruge prof. dr. Sebije Izetbegović ispunio je svoju građansku dužnost i glasao u OŠ “Nafija Sarajlić” u Sarajevu. Izetbegovići su prije glasanja sačekali svoj red iako su im građani nudili da prođu ispred njih, ali su oni to odbili uz zahvalnost. Dok su čekali svoj red da glasaju mnogi su im prilazili, čestitali i željeli da se s njima fotografišu.

Po završetku glasanja novinarima se najprije obratio Bakir Izetbegović, kazavši kako se nada da će imati dobre rezultate.

-Završena je predizborna kampanja. Odziv, kako čujem jutros, je dobar, bolji od predviđanja. Nadam se da ćemo imati dobre rezultate, da ćemo moći da napravimo koalicije koje će moći povući zemlju naprijed. Takmičili smo se ovih dana među sobom. Sad je vrijeme da se takmičimo u dobru, ko će više dobra uraditi za BiH – kazao je Izetbegović.

PONUDIT ĆEMO AGENDU OD SEDAM TAČAKA! Čović glasao u Mostaru: Nakon ponoći imat ćemo jasnu novu poruku svih stanovnika BiH

Na novinarsko pitanje da li su ovo odlučujući izbori, odgovorio je da je težak momenat.

-Zaista ima prijetnji secesionističkih, separatističkih. Promijenili su se razni okviri, globalni, evropski, balkanski. Ovo su zaista važni izbori i važno je da prevagnu stranke koje su za ovu zemlju, zrele, referentne, koje mogu da povuku zemlju naprijed. Takva koalicija treba Bosni i Hercegovini da bi potisnula te snage u BiH i na Balkanu – rekao je Izetbegović.

Prof. dr. Sebija Izetbegović nakon glasanja je rekla kako je kampanja bila dobra.

-Kampanja je bila vatrena, dobra. Iskreno se nadam pobjedi, mislim da smo napravili odličan posao – kazala je ona.

Upitana na čemu temelji prognoze za pobjedu prof. dr. Izetbegović je kazala da ih temelji na osnovu rezultata.

– Napravili smo svašta dobro i zahvaljujući tome mislim da će narod prepoznati kvalitet i da će nama dati puno povjerenje – govori Izetbegović.

Prokomentirala je novinarsko pitanje kako gleda na činjenicu da sada na izborima njoj suprug pruža podršku, jer je ona  kandidat za jednu od pozicija, a do sada je ona suprugu pružala podršku.

– Formalno on sada meni daje podršku, ali ja njemu uvijek dajem podršku kao i sad. Dobar je osjećaj. Mislim da je bilo pravo vrijeme za ulazak u ovaj posao. Rezultati su pokazali.  Snaga koju smo pokazali u proteklih šest godina na svim vodećim funkcijama u zdravstvu, pokazala je izvrsne rezultate, dobrobit za naše korisnike. Našim pacijentima je mnogo bolje ali i uposlenicima. Očekujemo da će građani to prepoznati i želimo da uradimo još mnogo boljeg posla u Bosni i Hercegovini – poručila je Izetbegović.

Glasala i 94-godišnja Hajrija Skopljak, sestra rahmetli Alije Izetbegovića

Hajrija Skopljak (94), sestra prvog predsjednika RBiH, rahmetli Alije Izetbegovića, glasala je jutros u Sarajevu. Hajrija je godinu starija od Alije Izetbegovića. Iako je u poznim godinama, Hajriju to nije omelo da izađe na izbore i glasa.

Irfan Čengić poput vandala

Generalni sekretar SDP-a BiH Irfan Čengić jutros je fotografisan dok je na prozorima zgrade Općine Stari Grad lijepio sramne poruke upućene kandidatu SDA za člana Predsjedništva BiH Šefiku Džaferoviću.

Na fotografijama se vidi kako iza prozora u Čengićevoj blizini stoji Malik Garibija, predsjednik Općinskog odbora SDP-a u Starom Gradu u Sarajevu.

Čengić je, što se može vidjeti na fotografijama, nalijepio poruke “El Fatiha za Džaferovića” i “Ja mu halaliti neću”.

Nije teško zaključiti o kakvim porukama je riječ, a pravo je pitanje postoje li sankcije za ovakvo ponašanje predstavnika političkih stranaka i to na dan izbora, u vrijeme kada je na snazi izborna šutnja.

Glasanje bez dokumenata, izgubljen paket glasačkih listića

U naselju Prisoje kod Tomislavgrada evidentirano je nekoliko slučajeva da su članovi biračkih odbora dopustili glasanje bez dokumenata ili sa zdravstvenom knjižicom, saznaje Žurnal. Nakon intervencije pojedinih izbornih posmatrača ovaj način glasanja je zaustavljen.

Kako saznaje Žurnal, na biračkom mjestu Vidoši kod Livna utvrđeno je kako nedostaje jedan paket glasačkih listića za Parlament FBiH, tako da bi od 484 osobe sa pravom glasa na ovom biračkom mjestu tek njih 84 moglo glasati za ovaj nivo zakonodavne vlasti.

Naknadno je „zagubljeni“ paket pronađen u susjednom biračkom mjestu Zagoričani, te se traži način da on bude prebačen na glasačko mjesto Vidoši.

NAROD ĆE ODLUČITI! Ivanić: Lijep dan pun sunca i optimizma

SIPA sinoć u Sapni: Građanima podijeljeni popunjeni glasački listići, obaviješten CIK

Već popunjeni glasački listići za sutrašnje Opće izbore u Bosni i Hercegovini podijeljeni su stanovnicima općine Sapna u Tuzlanskom kantonu.

Službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) izašli su na teren te vrše istražne radnje s ciljem identifikacije osoba koje su odgovorne za ovaj pokušaj izborne prevare, a cijeli slučaj je, prema informacijama Faktora, prijavljen i Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH.

Na glasačkim listićima su označena polja kraj imena kandidata Pokreta demokratske akcije (PDA), među kojima je i ime osnivača i predsjednika te stranke Mirsada Kukića. Fotografije glasačkih listića koji su podijeljeni u Sapni možete pogledati u priloženoj galeriji.

Evo koje kazne slijede one koji manipulišu izborima

Za praćenje izbora Centralna izborna komisija BiH akreditovala je oko 6.500 posmatrača, od kojih je 4.000 angažovano od strane domaćih nevladinih organizacija i udruženja. Takođe, OEBS i druge evropske i međunarodne institucije angažovale su oko 1.500 svojih posmatrača zaduženih za praćenje regularnosti izbora u Republici Srpskoj i BiH. Na ovim izborima domaće političke partije i subjekti takođe su angažovali rekordan broj posmatrača – negdje oko 60.000, što je čak za 10.000 više nego na opštim izborima 2014. godine.

Što se tiče sankcija za one koji pokušaju da manipulišu s izbornom voljom građana, one se po sadašnjoj zakonskoj regulativi kreću od minimalne novčane kazne u iznosu od 200 KM za članove biračkih odbora na kojima je utvrđena izborna krađa, do maksimalnih 1.000 maraka. Međutim, u svim slučajevima utvrđenih težih izbornih prekršaja i pokušaja prekrajanja volje građana članovima biračkih odbora koji učestvuju u prevarama prijete i krivične prijave, odnosno zatvorske kazne.

Potvrda o tome koliko su za regularnost sutrašnjih izbora zainteresovani predstavnici međunarodne zajednice stiže i u vidu 10.000 providnih glasačkih kutija, koje je Misija OEBS-a prije mjesec dana donirala CIK-u i koje će sutra prvi put u istoriji bh. parlamentarizma biti raspoređene po biračkim mjestima u RS i BiH.

OPĆI IZBORI 2018! Otvorena biračka mjesta u BiH

Bivši dugogodišnji šef CIK-a BiH i sadašnji član Koalicije “Pod lupom” Vehid Šehić za Insajder.in kaže da apsolutno podržava što oštrije kazne za one koji izbornim prevarama i krađom pokušavaju da prekroje volju građana.

-Na osnovu sadašnjeg Zakona o finansiranju političkih stranaka CIK može da zabrani učešće na sljedećim izborima političkim subjektima za koje se utvrdi da su učestvovali u izbornoj krađi. Moje mišljenje je da bi kazne trebalo dodatno da se pooštre, posebno u smislu još većih novčanih sankcija i zatvorskog kažnjavanja. Takođe, potrebno je uvesti biometrijsku identifikaciju birača, video-nadzor i skener. Mnogi problemi će tada u potpunosti biti riješeni – kaže Šehić.

On dodaje i to da će na mjestima gdje budu korištene providne glasačke kutije biti onemogućene neke ranije uhodane prevare.

-Znalo se dešavati da korumpirani članovi biračkih odbora zalijepe već popunjene glasačke lističe na dno neprozirnih metalnih biračkih kutija, a zatim ih prije početka glasanja izvrću pred drugim članovima odbora i pokazuju kao tobože prazne. S ovim novim providnim kutijama takav oblik prevare će biti spriječen na mjestima gdje providne kutije budu postavljene – ističe Šehić.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj