PRVI ZAKLJUČCI TURSKE POLICIJE: Novinar Khashoggi ubijen u saudijskom konzulatu?

Turska policija misli da je saudijski novinar Jamal Khashoggi, koji se od utorka vodi kao nestao, ubijen u konzulatu svoje zemlje u Istanbulu, izjavio je za AFP izvor blizak turskoj vladi.

“Policija u svojim prvim zaključcima ocjenjuje da je novinara u konzulatu ubila skupina koja je došla u Istanbul s tom namjerom i vratila se istog dana”, rekao je taj izvor.

Turska policija je nešto ranije rekla da je skupina petnaest Saudijaca došla u utorak u Istanbul i vratila se istog dana, da je u konzulatu bila u isto vrijeme kad i Khashoggi te da potonji nije izašao iz diplomatskog predstavništva.

Policija, kako prenosi turska državna agencija Anadolija, dodaje da Khashoggi “nije izašao iz diplomatskog predstavništva” kamo je ušao kako bi obavio administrativne formalnosti.

“Ne vjerujem da je ubijen”, reagirala je na Twitteru njegova zaručnica Hatice Cengiz, Turkinja.

Rijad smatra da je Jamal Khashoggi, kritičar saudijske vlasti koji piše za Washington Post, otišao iz konzulata u utorak pošto je obavio te formalnosti.

“Koliko sam shvatio, ušao je i izašao nakon nekoliko minuta ili sat vremena. Nisam siguran”, rekao je u razgovoru za agenciju Bloomberg objavljenom u petak saudijski prijestolonasljednik Mohammed ben Salmane, poznat kao “MBS”.

“Spremni smo dopustiti turskoj vladi da dođe i pretraži naše prostorije”, rekao je, dodajući da “nastoji doznati što mu se dogodilo”. Taj je prostor pod saudijskim suverenitetom, ali “pustit ćemo ih da uđu, pretraže i čine što žele (…) Nemamo što skrivati”.

Khashoggi je lani iselio u Sjedinjene Države iz straha od uhićenja, nakon kritike nekih odluka Mohammeda ben Salmanea i vojne intervencije Rijada u Jemenu.

Državni tužitelj u Istanbulu rekao je u subotu da vodi istragu ne bi li rasvijetlio slučaj.

Rijad promiče kampanju modernizacije otkad je princ Mohammed ben Salmane 2017. imenovan prijestolonasljednikom. No od tada se pojačala represija nad disidentima, uhićenja vjerskih čelnika, istaknutih liberala i aktivistkinja za ženska prava.

Khashoggi koji će 13. listopada imati 60 godina, jedan je od rijetkih uglednih saudijskih novinara koji dižu glas protiv represije.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj