ROBOTI POGREŠNO ZAVARILI STUBOVE: Japanski proizvođač uništava tek izrađene automobile

Skoro 300 primjeraka SUV modela Subaru Ascent proizvedenih u julu 2018, moraće u staro gvožđe.

Uništavaju tek izrađene automobile - roboti pogrešno zavarili stubove

Subaru je u maju počeo proizvodnju novog velikog SUV-a sa tri reda sjedišta u Indijani, SAD, ali se japanski proizvođač već na samom početku susreo sa problemima.

Naime, utvrđeno je da su zbog greške u softveru roboti koji zavaruju nosače krova automobila promašili jednu od pozicija na karoseriji vozila koja je veoma bitna za čvrstinu konstrukcije vozila.

Kako je precizirala američka Nacionalna agencija za bezbjednost saobraćaja (NHTSA), u pitanju je kritična tačka na centralnim, B stubovima automobila.

Navodi se da u slučaju saobraćajne nezgode zbog ove greške može da bude ugrožena struktura vozila, što može da dovede do povreda putnika.

Problem je otkriven na 293 automobila koji su izrađeni u periodu od 13. do 21. jula, a opozivom nisu obuhvaćena sva vozila koja su sišla sa proizvodne trake u tom periodu, što znači je dio njih ispravno zavaren.

Subaru je saopštio da zbog poziciji sporne tačke na karoseriji neće moći da otkloni nedostatak, već će sva 293 primjerka modela Ascent morati “pod presu”.

Od tog broja svega 9 automobila je isporučeno kupcima prije nego što je greška otkrivena, dok se ostatak u tom trenutku nalazio na lageru prodavaca. Subaru je kontaktirao vlasnike problematičnih vozila čim je saznao za problem.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj