NAJAVILI RAĐANJE ‘EUROPE NACIJA’: Salvini i Le Pen napali “bruxelleski bunker”

Suverenisti i čelnici krajnje desnice Italije i Francuske, Matteo Salvini i Marine Le Pen kritizirali su “bruxelleski bunker” u ponedjeljak u Rimu gdje su zajedno označili početak kampanje za europske izbore u svibnju.

“Svibanjski izbori bit će početak revolucije zdravog razuma”, rekao je Salvini, čelnik Lige (krajnja desnica), potpredsjednik talijanske vlade i ministar unutarnjih poslova.

“Borba s radom na određeno vrijeme, nezaposlenošću (…) i praznim zipkama pravi je izazov”, rekao je.

“Neprijatelji Europe su oni koji su se ukopali u bruxelleskom bunkeru (…), junckeri, moscoviciji koji su u Europu donijeli nesigurnost i strah i ne žele napustiti svoje fotelje”, dodao je Salvini.

Potporu mu je pružila Marine Le Pen, čelnica Nacionalnog okupljanja (RN, bivša Nacionalna fronta).

“EU je nastao na mnogim obećanjima (…) ali malo je toga ostvareno, rezultati su (…) doista mizerni”, istaknula je. “Ne borimo se protiv Europe nego protiv Europske unije koja je postala totalitarni sustav”, dodala je.

Le Pen se zajedno sa svojim saveznikom Matteom Salvinijem i s drugim europskim suverenistima nada da će osvojiti dovoljan broj glasova na idućim europskim izborima kako bi narušila ravnotežu u Europskom parlamentu.

“ Historija s velikim H  ispisat će se u svibnju. Bit će to rađanje Europe nacija”, poručila je.

Le Pen se distancirala od Stevea Bannona, bivšeg savjetnika američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji se zadnjih mjeseci pridružio nekim vođama europske tvrde desnice, prenosi France 24.

“Bannon nije Europljanin. On je Amerikanac”, rekla je Le Pen odgovarajući na pitanje o Bannonovu naumu osnutka zaklade “Pokret” iz koje bi se širila populistička pobuna desnog krila u Europi.

“Mi i samo mi krojit ćemo političku snagu nakon europskih izbora i neka to bude vrlo jasno”, poručila je Le Pen.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj