BRAMMERTZ U HRVATSKOJ: Sve manje suđenja, sve više veličanja ratnih zločinaca

Procesuiranje ratnih zločina u državama bivše Jugoslavije nazaduje u posljednjih nekoliko godina, izjavio je u utorak Serge Brammertz, glavni tužitelj Mehanizma međunarodnih krivičnih sudova Ujedinjenih naroda, i upozorio da javnom sferom dominira veličanje ratnih zločinaca i negiranje zločina.

Slikovni rezultat za brammertz

“Nesretna činjenica je da je situacija loša i nekoliko godina nazaduje po pitanju državnih progona ratnih zločinaca i regionalne saradnje”, poručio je on na međunarodnoj konferenciji “Pravda nakon Haaga” u Zagrebu, prenosi Hina.

“Svaki put kad dođem u regiju šokira me razlika između pristupa dužnosnika koji nisu voljni pokazati interes za osuđivanje ratnih zločina i očajne situacije žrtava”, rekao je Brammertz na skupu koji su organizirali Srpsko narodno vijeće, Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Zagreba i udruge Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću i Sense – Centar za tranzicijsku pravdu.

S iznimkom Bosne i Hercegovine, svake godine ima sve manje suđenja za ratne zločina, a javnom sferom dominira veličanje ratnih zločinaca i negiranje zločina, istaknuo je bivši glavni tužitelj Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju.

“Prije nekoliko godina bi mi bilo nevjerovatno da bi vlada ili ministri govorili o ratnim kriminalcima na način na koji to čine danas, tretirajući ih kao heroje”, kazao je on.

Brammertz je zaključio kako je nakon zatvaranja Haškog tribunala i hapšenja posljednjih bjegunaca pala energija za procesuiranje ratnih zločina te da je državnim tužiteljima situacija danas teža, jer su haški pravnici imali snažniju međunarodnu podršku, koja je i dalje potrebna, jer državna tijela nemaju dovoljna sredstva i osoblje.

“Ako politika slavi zločince, kako očekujete da državni tužitelji rade?”, upitao je.

Konferencija “Pravda nakon Haaga” održava se u utorak i srijedu u Novinarskom domu u Zagrebu, a sudjeluju predstavnici državnih tužiteljstva Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije, civilnog društva, medija, univerziteta i predstavnika diplomatskog kora.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj