DODIK PRIZIVA PRIZNANJE NEZAVISNOSTI KOSOVA: Čim stupi na dužnost u Predsjedništvu, zatražit će da BiH prizna Krim kao dio Rusije!

Novoizabrani srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će po stupanju na dužnost iznijeti inicijativu o priznavanju Krima dijelom Rusije.

“Pripajanje poluotoka Rusiji proizašlo je kao rezultat legitimnog referenduma koji je bio u skladu s Ustavom UN. To je bio demokratski proces tijekom kojeg su stanovnici poluotoka iskazali svoj stav. Osim toga, Krim povijesno pripada Rusiji i njen je sastavni dio”, rekao je Dodik za rusku Izvjestiju, a prenose banjolučke Nezavisne novine.

Dodik: Za Rusiju uvijek, u NATO nikada

Dodik je, osim toga, kazao kako namjerava posjetiti Krim čim se za to ukaže prilika. Na pitanje boji li se pritisaka Ukrajine, Dodik je kazao da Ukrajina mora rješavati svoje unutarnje probleme jer se utjecaj Zapada na nju pokazao pogubnim. Također, rekao je da bi se nakon stupanja na dužnost člana Predsjendištva BiH najprije želio susresti s predsjednicima Rusije i Srbije – Vladimirom Putinom i Aleksandrom Vučićem. Za Putina je kazao da je izuzetno popularan u Republici Srpskoj i da ljudi uvažavaju i vole snažnu Rusiju kakvu je stvorio.

S druge strane, Dodik je rekao da nikada neće glasati za inicijativu o pristupanju BiH NATO-savezu.

“To je moja obveza i to znači da BiH ne može pristupiti toj organizaciji. Nisam protiv toga da naši vojnici sudjeluju u međunarodnim misijama s mandatom UN-a, ali nećemo dozvoliti priključivanje NATO-u jer Republika Srpska zastupa očuvanje neutralnosti”, pojasnio je.

Očigledno je kako Dodik prizivajući priznanje Krima, ustvari radi na ekspresnom priznavanju Republike Kosova koju BiH nije priznala samo zbog protivljenja srpskog političkog faktora u BiH, što će ujedno deblokirati i put BiH u NATO.  Dodikova najava se slaže i sa ranije iznesenim stavom predsjednika Rusije Vladimira Putina, koji je dovodio u vezu Krim i Kosovo.

 

(Global CIR/Agencije)

 

 

Komentiraj