NE ODNOSI SE NA ‘KRIMINALCE’: Assad odobrio amnestiju za vojne dezertere

Sirijski predsjednik Bashar al Assad odobrio je amnestiju vojnim dezerterima u Siriji i izvan nje, prenosi AP. Prema dekretu koji su danas objavili sirijski državni mediji, amnestija se ne odnosi na “kriminalce” i one koji su u bjekstvu, osim ako se predaju vlastima. Dezerteri u Siriji imaju rok od četiri mjeseca da to učine, a oni u inostranstvu šest mjeseci.

Amnestija bi, navodi se, mogla da doprinese  povećanju broj izbjeglih koji se vraćaju, jer među njima ima i onih koji nisu smjeli da se vrate zato što se nalaze na “crnoj listi”.

Agencija AP napominje da je ovaj dekret uslijedio u vrijeme kada su vladine snage uspjele da, u proteklih nekoliko godina, preuzmu kontrolu nad velikim dijelom teritorija koje su zauzimali pobunjenici, kao ššto je južna Sirija i istočno predgrađe prijestonice Damaska.

Nakon rusko-turskog sporazuma iz septembra kojim je izbjegnut napad na zadnje veliko uporište pobunjenika na sjeverozapadu, nije jasno hoće li uskoro slijediti nove vojne ofanzive.

Nisu ispunjeni uvjeti za povratak

Međutim, Visoko povjereništvo UN-a za izbjeglice (UNHCR) kazalo je da uvjeti još nisu ispunjeni za masovan povratak izbjeglica. Glavni povjerenik UNHCR-a Filippo Grandi rekao je da su izbjeglice obuhvaćene novačenjem u vojsku, a povratak nije moguć ni zbog uništene infrastrukture.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj