NEKOLIKO JE ODLUČUJUĆIH FAKTORA: Roditelji ipak imaju omiljeno dijete, a istraživanje pokazuje i zašto!

Roditelji govore da svu svoju djecu vole podjednako, neće priznati da imaju mezimce, ali jedna studija je pokazala da to ipak nije istina. Istog mišljenja je i psihoterapeut Zoran Milivojević.

Foto: Thinkstock

“Mislim da je tačno da roditelji imaju mezimce među djecom i na to utiče više faktora. Djeca nisu ista, rađaju se u različitim životnim okolnostima, pa roditelji afektivno razvijaju u odnosu na okolnosti i različite odnose”, rekao je Milivojević za portal B92.

Zavisi od momenta u kom je dijete rođeno, može zavisiti od pola, na koga liči i kako se ponaša, zatim neka djeca su aktivnija ili mirnija, niz je razloga, ali roditelji reaguju na sve to i ne kaže se slučajno da im je neko mezimac.

Milivojević ističe da nije dobro pokazivati razliku pred djecom i da roditelji često odu u drugu krajnost, odnosno više ljubavi pokazuju djetetu koje im nije mezimac, baš zato da ne bi osjetilo bilo kakav nedostatak.

“Roditelji vole svu svoju djecu: dvoje, troje ili više ukoliko ih imaju i nije dobro da pokazuju razliku. Roditelji su uglavnom toga svjesni i kriju ko im je ljubimac”, rekao je doktor.

On smatra da se djeca skoro uvijek svakako međusobno ljubomorna. Na primjer, starije na mlađe jer mu je “ukralo” pažnju, pa kasnije jer ono može da radi stvari koje starije dijete nije smelo u njegovom uzrastu i slično.

“Uvijek se mjeri roditeljska ljubav i svako dijete ima argumente da ono drugo bolje prolazi”, rekao je Milivojević.

On napominje da je problem kad roditelji prave veliku razliku i kad to nije djetetova fantazija već poruka manje voljenom dijetetu da ne vrijedi.  “To ostavlja traume”, kaže Milivojević.

Studija objavljena u The Science of Us, sprovedena na 384 braće i sestara i njihovih roditelja, otkrila je da mame i tate imaju svoje mezimce. Čak 70 odsto očeva i 74 odsto majki je, u tajnosti, odgovorilo da su privrženiji jednom djetetu.

Ispostavilo se da su mezimci bili oni koji su u detinjstvu bolešljivi ili bolji đaci. Prvorođena ili najmlađa djeca su takođe u boljoj poziciji, kao i mališani koji su najosjetljiviji i najmanje problematični.

 

(Global CIR/B92)

Komentiraj