NAJVEĆI SAJAM NA SVIJETU OTVOREN U FRANKFURTU: Kako knjigu učiniti ponovo privlačnom?

Na sinoć otvorenom Sajmu knjiga u Frankfurtu, najvećem takvom sajmu na svijetu, izlagači traže načina kako pridobiti čitatelje. Izdavači i knjižari rade intenzivno na tomu da “knjigu ponovo približe ljudima”, izjavio je predsjednik Burzovnog društva njemačkih knjižara Heinrich Riethmüller uoči otvaranja Sajma.

Unatoč padu prometa krovna udruga njemačkih knjižara osjeća jačanje zanimanja za knjigu. “I oni koji su napustili knjigu cijene ju i osjećaju čežnju za njom”, kaže Riethmüller. “Ali, u hektičnoj svakodnevici, zbog stresa u društvenim medijima i s obzirom da im drugi zabavni formati odvlače pozornost oni imaju manje vremena za čitanje.”

Pad prometa

U prvih devet mjeseci ove godine njemački knjižari su imali pad prometa za 1,1 posto. Već prošle godine je promet pao za 1,6 posto na 9,13 milijardi eura. Riethmüller je ipak optimist da bi jača kupovina knjiga tijekom jeseni i pred Božić mogla dovesti promet na prošlogodišnju razinu.

Broj izlagača na Sajmu je u odnosu na prošlu godinu povećan za gotovo tri posto. U Frankfurt je došlo 7.500 izlagača iz 110 zemalja, priopćio je direktor Sajma knjiga Juergen Boos. Za povećanje broja izlagača zaslužni su prije svega oni iz inozemstva. Tu su primjerice i 34 izlagača iz afričkih zemalja.

Mjesto slobode i razmjene ideja

Direktori Sajma i Društva knjižara naglašavaju važnost Sajma knjiga kao društvenog događaja. “Sajam knjiga je mjesto slobode, gdje se susreću ljudi iz cijeloga svijeta, kako bi iznijeli svoje mišljenje: to je mjesto međusobnog respekta”, rekao je Boos. A Rietmüller je uvjeren da će sajam pridonijeti “razumijevanju, dijalogu i miroljubivom suživotu u pluralnom društvu”.

Sajam knjiga u Frankfurtu, 70. po redu, traje do nedjelje. Prva tri dana rezervirana su za profesionalne posjetitelje, a tijekom subote i nedjelje sajam mogu obići i obični ljubitelji knjige. Prošle godine je sajam posjetilo gotovo 300.000 ljudi.

Važna tema ove branše, koja se bori s padom prometa, je digitalna transformacija. I ove godine se očekuje dolazak više stotina autora. A zemlja partner sajma je ove godine Gruzija.

(Global CIR/DW/DPA)

Komentiraj