ODLUKA SLJEDEĆE SEDMICE? Izrael pred prijevremenim izborima zbog istrage protiv Netanyahua

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu mogao bi pozvati na prijevremene izbore već naredne nedjelje u vrijeme kada mu prijeti podizanje optužnice zbog sumnji na korupciju. On je ovih dana izjavio da istrage protiv njega ne utiču na njegovu sposobnost da rukovodi zemljom i da prijevremeni izbori nisu neminovni.

Međutim, Associated press danas navodi da istrage nisu jedina Netanyahuova briga, već da mu se najvažniji ministri prepiru i da se približava rok za donošenje spornog zakona o služenju vojnog roka ultraortodoksnih Jevreja.

Glasalo bi se početkom 2019.

Ako bi Netanyahu pozvao na prijevremene izbore u ponedjeljak, kada počne jesenje zasjedanje Kneseta, izraelskog parlamenta, a konačnu odluku donio u novembru, glasalo bi se početkom 2019, skoro godinu dana ranije nego što je planirano.

Ispitivanja javnog mnjenja, bar za sada pokazuju, da bi Netanyahu izvojevao pobjedu i da bi sigurno postao lider koji je najduže bio na čelu Izraela.

Istraga protiv njega uskoro bi, međutim, mogla dovesti do podizanja optužnice.

“Ja radim mnogo i ne skidam oči s mete. Radim ono što je potrebno raditi da se sačuvaju interesi Izraela”, rekao je Netanyahu, odbacujući glasine o prevremenim izborima.

On je naveo i da njegova vlada “ulaže napore” da riješi koalicionu krizu, uključujući problem sa regrutovanjem ultraortodoksnih Jevreja i da bi bio sretan da traje do novembra naredne godine, kada izbori moraju biti održani po zakonu.

Ukoliko se izbori održe prijevremeno i Netanyahu dobije još jedan mandat očekuje se da nova vlada bude slična vjerskoj, nacionalističkoj koaliciji koju trenutno predvodi, navodi AP. To bi ga možda zaštitilo od slučajeva korupcije s obzirom da bi se moglo očekivati da će vrhovnom tužiocu biti teže da podnese optužnicu protiv popularnog ponovo izabranog premijera.

Konferencija kao zagrijavanje za ‘sezonu izbora’

Konferencija za novinare koju je Netanyahu održao ove nedjelje smatra se zagrijavanjem za sezonu izbora.

Uostalom u Izraelu je posljednji put vlada trajala pun mandat 1988. godine. Od tada su izbori gotovo uvek bili prijevremeni zbog koalicione krize ili strateškog poteza premijera da uveća šanse za ponovni izbor.

Izraelski zakon ne navodi jasno da li premijer mora da podnese ostavku u slučaju podizanja optužnice protiv njega.

Netanyahu o tome odbija da diskutuje i izražava uvjerenje da neće biti optužen.

Međutim, njegov ministar finansija Moshe Kahlon rekao je da bi premijer morao da se povuče u tom slučaju jer ne može da funkcioniše. Očekuje se da će pozivi da to učini biti sve glasniji bilo izbora ili ne.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj