BABUŠKE PRKOSE RADIJACIJI! Ostale živjeti u Černobilu nakon nuklearne katastrofe

Prošle su 32 godine od nuklearne katastrofe u Černobilu, u kojoj je na licu mjesta život izgubilo tridesetak ljudi, ali je ukupan broj žrtava posljedica radijacije i dalje nepoznat.

Oko 350.000 ljudi je evakuisano, a radijaciji je bilo izloženo gotovo 8,4 miliona. Međutim, bilo je i onih koji su riješili da ostanu na ovom mjestu bez obzira što su voda, vazduh i hrana kontaminirani.

Među njima je bila i jedna baka. Riješila je da ostane i ubijedi sve da se u Černobilu može živjeti bez obzira na veliku radijaciju koja je u gradu prisutna (400 puta veća nego u Hirošimi poslije nuklearne katastrofe).

Baš zbog tog neočekivanog izbora, reditelji Holi Moris i Ana Bogart su odlučili da posjete ovu baku i istraže opasno područje. Vidjeli su da tamo obično živi od 8 do 12 baka, u zavisnosti od sela do sela.

“Mene ne plaši radijacija. Plaši me gladovanje. Ukoliko odeš odavde, umrujet ćeš. Oni su u gorem položaju nego mi koji živimo ovdje. Otadžbina je otadžbina, nikada je neću napustiti ni puškom da me theraju”, rekla je babuška.

Jedan od reaktora elektrane “Vladimir Iljič Lenjin” – kako se zvanično zvala černobilska nuklearna elektrana, eksplodirao je 26. aprila u 1.24 sati posle ponoći po lokalnom vremenu. Na licu mjesta stradala je 31 osoba.

 

(Global CIR/Kurir)

Komentiraj