ČESTITALI MU NA PORAZU: Čović se u Zagrebu sastao sa Grabar-Kitarović i Plenkovićem

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović susreo se u Zagrebu s predsjednicom Republike Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović, predsjednikom Vlade RH Andrejem Plenkovićem, predsjednikom Sabora RH Goranom Jandrokovićem i ministricom vanjskih poslova i potpredsjednicom Vlade Marijom Pejčinović-Burić.

Kako je saopšteno, tema razgovora bili su odnosi između dviju zemalja, političke prilike u Bosni i Hercegovini nakon opštih izbora i perspektive njenog euro-atlantskog puta.

Plenković, Pejčinović Burić i Jandroković su čestitali na historijskom rezultatu grupacije stranaka predvođenih Hrvatskim narodnim saborom na čelu s predsjednikom Draganom Čovićem.

“Sjenu na izborni proces stavlja činjenica da su još jednom svjesno iskorištene neustavne odredbe izbornog zakona protiv suverenog prava hrvatskog naroda na slobodan politički izbor”, navodi se u saopštenju koje je prenio N1.

Svi sagovornici su jednoglasno utvrdili kako su izmjene Izbornog zakona, a u skladu sa odlukom Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju, od ključnog značaja za demokratsku stabilnost u narednome razdoblju. One moraju osigurati autonoman izbor, ravnopravno i legitimno predstavljanje i Hrvata kao konstitutivnog naroda.

“Republika Hrvatska će nastaviti pružati bezrezervnu potporu legitimnim zahtjevima hrvatskog naroda za jednakopravnošću u kontekstu izmjena izbornog zakona, ali i prava na potpuno političko sudjelovanje i suodlučivanje na svim razinama vlasti u BiH kako je definirano ustavom i njegovim temeljnim principima”, navedeno je.

 

(Global CIR/SB/Agencije)

 

Komentiraj