DA NAM KINA I RUSIJA NE UZMU NOVAC! Tramp: Nećemo zbog jednog novinara izgubiti 110 milijardi dolara od Rijada

Još uvijek nije poznata sudbina saudijskog disidenta i poznatog novinara koji je 2. listopada ušao u saudijski konzulat Istanbulu, iz kojeg više nije izašao. Sve upućuje na činjenicu da su Jamala Khashoggija u saudijskom konzulatu ubili obavještajci iz Rijada, koji su istog dana napustili Tursku.

Službena Ankara je zatražila da provede istragu u konzularnom predstavništvu saudijskog režima, ali je zahtjev odbijen. Da se rasvijetli cijeli slučaj je zatražio UN, nekoliko zemalja Europske unije i drugi, ali je sudbina Jamala Khashoggija i dalje “nepoznata”.

Objavljeni su i snimci njegovog ulaska u konzulat, koji ima i sporedni izlaz, a neki su u nagađanjima otišli tako daleko da tvrde “kako je tijelo disidenta nakon likvidacije raskomadano i tako uklonjeno iz konzulata”.

Turske vlasti su priopćile da je Jamal Khashoggi, istaknuti saudijski novinar poznat po kritici dinastije Al-Saud, ubijen u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu. Međutim, kako tijelo još uvijek nije pronađeno, Jamal Khashoggi, saudijski novinar, disident i kolumnist The Washington Posta se smatra “nestalim”.

To se dogodilo u Turskoj i nije naš državljanin

Pitanje o sudbini Khashoggija je postavljeno i Donaldu Trampu, obzirom da saudijski disident živi i radi u Sjedinjenim Državama.

Međutim, američku predsjednik, kao vješt biznismen, kaže da ne želi baciti milijarde dolara od vojnih sporazuma sklopljenih sa Saudijskom Arabijom samo zbog sumnje za ubistvo istaknutog novinara u zgradi konzulata saudijskog režima u Turskoj.

“Što dobroga od svega toga možemo imati mi Amerikanci?”, upitao je Trump  u razgovoru s novinarima u Ovalnom uredu, desetak dana nakon tajanstvene smrti Jamala Khashoggija.

“To se dogodilo u Turskoj, a koliko mi je poznato, Khashoggi nije američki državljanin”, rekao je Trump, zanemarujući činjenicu da je to bio novinar koji je živio i radio u SAD-u.

Zabrinuti zbog postupanja Rijada, nekoliko američkih zakonodavaca zatražilo je od Trampa da pritisne Rijad sve dok se ne otkrije sudbina Khashoggija.

 

Neću dopustiti da Kina i Rusija uzmu taj novac

Najizravniji apel za kažnjavanje Rijada je došao od republikanskog senatora Randa Paula, koji je na Twitteru napisao “kako se ubijanje saudijskih disidenata i novinara neće zaustaviti, osim ako SAD da prestanu pomagati Rijadu”.

“Saudijci će nastaviti ubijati civile i novinare sve dok ih budemo pomagali. Predsjednik treba odmah zaustaviti prodaju oružja i obustaviti vojnu podršku Saudijskoj Arabiji”, prije dva dana je na Twitteru napisao senator Rand Paul.

“Ne bih htio spriječiti Saudijsku Arabiju da potroši 110 milijardi dolara na naše oružje, što je povijesni rekord, te dopustiti Rusiji da dobije taj novac, ili da ga uzme Kina”, rekao je Trump novinarima i podsjetio ih na sporazum o oružju kojeg je potpisao s krunskim princom Mohammedom bin Salmanom  tokom svoje posjete Saudijskoj Arabiji prošle godine.

 

Rijad poriče optužbe turskih medija

Turski mediji su iz različitih izvora dobili informacije da je Khashoggi ubijen.

No, kako tijela još nema, sve je obavijeno velom tajne. Turski list Daily Sabah je objavio imena i fotografije 15 Saudijaca koji su bili zaduženi da ga likvidiraju po dolasku u saudijski konzulat u Istanbulu. Postoji široko rasprostranjeno uvjerenje,  osobito među turskim zvaničnicima, da su Khashoggija ubili saudijskih obavještajci koji su ga odveli u konzulat. Turski mediji navode kako je raskomadano tijelo saudijskog disidenta prebačeno u Saudijsku Arabiju u dva aviona s kojima su doputovali i otputovali 15 saudijskih državljana.

Ako su imali diplomatske pasoše, a vjerovatno jesu, niko im nije mogao kontrolirati sadržaj prtljage, tako da ova verzija nije za isključiti.

Kako bi enigma bila veća, The Washington Post je objavio vijest da je likvidaciju naredio saudijski krunski princ Mohammad bin Salman lično.

Naravno, Rijad poriče sve optužbe i insinuacije da stoji iza nestanka Khashoggija. Čelnici Zelene stranke Sjedinjenih Američkih Država i bivši predsjednički kandidat Jill Stein su pozvali Trumpa na prekid veza s Rijadom.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj